85 de milioane de euro pentru cresterea gradului de siguranta a traficului, dupa ce Ministerul Fondurilor Europene deschide linii de finantare, dupa ce rata deceselor in accidente rutiere din tara a fost aproape dublu fata de media europeana.

Deschiderea liniilor de finantare pentru investitii in cresterea gradului de siguranta a traficului, fluidizarea traficului la punctele de frontiera, respectiv in reducerea impactului asupra mediului a fost anuntata de Ministerul Fondurilor Europene. Bugetul este de 106,5 milioane de euro, din care siguranta rutiera are cea mai mare alocare - 85,2 milioane de euro, conform News.ro

Principalul rezultat urmarit prin aceste investitii din fonduri europene este reducerea numarului deceselor in accidentele rutiere. In 2015, rata de deces a fost de 95 de persoane la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media UE (51,5 decese la un milion de locuitori), potrivit unor statistici ale Comisiei Europene. Romania se afla pe primul loc in UE – la egalitate cu Bulgaria – la capitolul deceselor in trafic, se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Potrivit sursei citate, prin aceasta linie de finantare se va reduce timpul de stationare, in special al transportatorilor de marfa.

”Ghidul ce vizeaza fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei se adreseaza Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului Transporturilor, Operatorului de infrastructura la punctul de trecere a frontierei desemnat in conformitate cu legislatia in vigoare, Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv Directiei de Politie Transporturi sau Politiei de Frontiera Romane, dupa caz”, se mai arata in comunicat.

Banii alocati - 106,5 de milioane de euro - fac parte din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca marime din UE. Banii vor fi distribuiti dupa cum urmeaza: 76,13 milioane euro sunt destinati proiectelor noi de siguranta a traficului si securitatii transporturilor pentru toate modurile de transport; 21,3 milioane de euro sunt destinati proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de acces in punctele de trecere a frontierei/de iesire din tara si in vama, 8,47 milioane de euro sunt destinati proiectelor fazate, demarate in cadrul perioadei programatice 2007-2013, nefinalizate si continuate in actualul exercitiu financiar.

”Comisia Europeana estimeaza ca 135 000 de persoane au suferit accidente grave pe drumurile din UE. Costul social aferent - reabilitare, asistenta medicala, daune materiale etc. - este estimat la cel putin 100 de miliarde EUR”, se mai arata in comuncatul MFE.

Sursa foto: Eugene Sergeev / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri