"Ieri i-am informat pe angajatii nostri ca am suspendat productia motoarelor Trent 900 pentru aproximativ 12 luni, pentru ca in mod evident nu avem nevoie sa construim motoare daca Airbus nu construieste avioanele", a explicat un purtator de cuvant de la Rolls-Royce, citat de Rompres.

Productia de motoare Trent 900 nu reprezinta decat o mica parte din cifra de afaceri anuala a grupului Rolls-Royce, care se ocupa de productia si service-ul mai multor modele de motoare care echipeaza atat avioanele de pasageri de la Airbus cat si cele ale rivalului american Boeing. in plus Rolls-Royce produce si motoare pentru nave precum si echipamente utilizate in industria energetica.

Pana la finele acestui an Rolls-Royce se astepta sa livreze un numar de 30 de motoare Trent 900, in timp ce Airbus a anuntat ca va livra anul viitor doar un singur super-jumbo A380, in loc de noua astfel de aparate cum estima in urma cu patru luni. Rolls-Royce este firma care va livra motoarele pentru 48% din avioanele A380 comandate pana acum, restul urmand sa provina de la General Electric Co.

Grupul european de aparare EADS, firma mama a Airbus, a anuntat marti ca programul de livrari al aparatelor A380 va suferi o a treia runda de intarzieri, din cauza problemelor de productie urmand ca primele A380 sa ajunga la companiile aeriene care au lansat comenzi cu aproximativ doi ani mai tarziu decat se intentiona initial.