Volkswagen a anuntat in instanta ca intentioneaza sa compenseze dealerii americani care au avut de suferit de pe urma scandalului emisiilor de noxe, relateaza BBC News.

Compania germana nu a dezvaluit suma exacta pe care o va plati dealerilor, dar potrivit Reuters ar fi vorba de aproape 1,2 miliarde de dolari, potrivit News.ro. “Credem ca acest acord de principiu cu dealerii Volkswagen este un pas foarte important in angajamentul nostru de a pune lucrurile in ordine pentru toti actionarii nostri din Statele Unite, a declarat directorul executiv pentru America de Nord in cadrul Vokkswagen, Hinrich Woebcken.

Compania este vizata de o actiune comuna in justitie lansata de 650 de dealeri din Statele Unite, care au inregistrat scaderi semnificative ale vanzarilor. In replica, un avocat care reprezinta dealerii americani, Steve Berman, a declarat ca proprietarii de fransize Volkswagen, care au investit milioane in afacerile lor, au avut de suferit mult in urma scandalului privind emisiile de noxe. El a subliniat in instanta, la Seattle, ca acordul ar avea un “efect terapeutic” ce va contribui la vindecarea relatiei dintre Volkswagen, dealerii si clientii sai.

Acordul trebuie aprobat oficial in instanta si nu inseamna sfarsitul problemelor judiciare ale Volkswagen. Compania trebuie sa decida daca va plati reparatiile sau va rascumpara masinile cu motoare diesel de trei litri afectate de scandal. In luna iunie, constructorul de masini german a ajuns la un acord cu Guvernul american de a rascumpara 500.000 de vehicule cu capacitatea de doi litri, vizate de asemenea de scandal. Pretul masinilor va fi cel cu care au fost achizitionat initial acestea.

De asemenea, compania se confrunta cu o serie de procese civile deschise de proprietari de vehicule afectate. Mai mult, Parchetele din state americane precum New York si Maryland au lansat propriile actiuni in instanta, acuzandu-i pe directorii Volkswagen ca au incercat sa ascunda trucarea testelor de emisii.

Citeste si:
Volkswagen oprește producția în majoritatea fabricilor din Europa
Volkswagen oprește producția...

Compania este vizata de numeroase investigatii si in afara Statelor Unite. Volkswagen a recunoscut in septembrie 2015 ca a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor in timpul testelor. Recunoasterea a avut loc in urma unei investigatii a autoritatilor americane de reglementare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
COVID-19 | CFR Călători modifică regulile de rezervare a locurilor în trenuri
Setari Cookie-uri