Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), o asociatie care reprezinta interesele firmelor de asigurari, a desfiintat calculele patronatelor din transporturi, aruncate in ultimul timp in piata, privind preturile "corecte" ale politelor RCA, argumentand ca segmentul RCA nu functioneaza pe sistemul prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp.

Reactia vine dupa datele publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care arata ca tariful mediu al primelor RCA a crescut, in timp ce daunele platite de asiguratori au scazut, scrie News.ro.

UNSAR sustine, insa, ca o companie care renunta la licenta RCA plateste daune chiar daca nu mai colecteaza prime, iar in cazul asiguratorilor intrati in faliment, daunele sunt preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

”Suma de plata dupa falimentul Astra Asigurari este estimata de Fondul de Garantare a Asiguratilor la circa 500 milioane lei, la care se adauga cele aproximativ 160 milioane de lei aferente daunelor pe Carte Verde, pe care le plateste Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR)”, se arata in comunicat.

In plus, o povara mare pentru piata asigurarilor este generata de valoarea despagubirilor platite pentru daune morale provenite din vatamari corporale, stabilite ca urmare a deciziilor instantelor de judecata.

Citeste si:
Ce risca Romania daca CE declanseaza procedura de infringement pe RCA
Vor merge transportatorii...

In practica judecatoreasca din Romania, procesele pot dura cativa ani, astfel ca si despagubirea pentru un accident poate fi platita si cativa ani mai tarziu.

Sumele platite pentru acest segment au crescut in fiecare an, in anul 2015 fiind mai mari cu 2000% fata de 2007, potrivit UNSAR.

”In plus, chiar si in cazurile in care valoarea despagubirilor se stabileste pe cale amiabila, exista situatii in care o dauna cu vatamari corporale poate genera obligatii de plata pentru asigurator pe perioade indelungate, de pana la 20-30 de ani, daca discutam, de exemplu, de cazul unor tratamente sau indemnizatii de tip renta”, se arata in comunicat.

UNSAR subliniaza si ca datele statistice prezentate in presa, legate de datoriile cu daunele ale companiilor de asigurari, nu contin rezervele de daune intamplate dar neavizate si nici cheltuielile companiilor de asigurari.

Citeste si:
Cum au ajuns ceilalti asigurati RCA sa subventioneze transportatorii
Transportatorii rutieri au...

Conform datelor ASF, prezentate de UNSAR, pentru anul 2015, valoarea primelor brute subscrise a fost de 3,29 miliarde lei, in timp ce totalul daunelor, inclusiv rezervele de daune, a fost de 4,84 miliarde lei.

Recent, directorul general al Generali Romania, Adrian Marin, a fost ales presedinte al UNSAR, intr-un moment dificil pentru piata asigurarilor, marcata de problemele grave de pe segmentul RCA, care a generat doua falimente si inghetarea preturilor.

Piata de asigurari din Romania a incheiat anul 2015 pe minus, in conditiile in pierderile cumulate de companiile care au incheiat anul cu rezultat negativ au depasit cu 267,6 milioane de lei profitul companiilor cu rezultate pozitive, arata datele publicate recent de ASF.

Cele mai mari pierderi au fost raportate de companiile cu expunere mare pe piata RCA, Euroins inregistrand cele mai slabe rezultate in 2015, cu pierderi de aproape 300 milioane lei.

Citeste si:
Directiva Solvabilitate II va sustine reconstructia pietei de RCA
Reconstructia pietei de RCA...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
UNSAR: Piata de asigurari RCA, mult mai zdruncinta acum decat in 2009