Tinmar, cel mai mare furnizor privat de energie din Romania, va realiza in urmatorii ani o retea nationala de statii de incarcare pentru masinile electrice, in conditiile in care considera ca aceasta este o tehnologie a viitorului, a declarat, directorul general al Tinmar, Augustin Oancea.

Romania are, in prezent, o infrastructura slaba pentru alimentarea masinilor electrice, cu doar cateva zeci de statii de incarcare in toata tara. "Este un proiect pe care noi il avem in vedere, si anume implementarea unui sistem national de statii electrice. Noi suntem early-adopter (printre primii care introduc n.r.) la produse de genul asta. (...) Este una dintre liniile noastre de urmat in anii urmatori", a spus Oancea, scrie News.ro.

Intrebat daca automobilul electric va avea un impact asupra pietei electricitatii din Romania, seful Tinmar a raspuns: "Cu siguranta da. (...) E tehnologia viitorului". Ultimele date oficiale arata ca masinile cu "emisii zero" sunt tot mai cautate si pe piata romaneasca. Vanzarile de autoturisme electrice si hibride noi au crescut cu 63,4% in primele sapte luni din acest an, la 402 de unitati, de la 246 in aceeasi perioada a anului trecut.

Prima companie care a demarat o retea extinsa de statii electrice in Romania este retailerul Kaufland, in parteneriat cu producatorul de energie regenerabila Renovatio. Kaufland a anuntat, in august, ca va dispune de o retea de 12 puncte de incarcare in Romania pana la finalul acestui an. Insa pe piata ar mai putea intra si alti jucatori importanti. La finalul lunii noiembrie, un vicepresedinte al MOL, al patrulea jucator de pe piata romaneasca a benzinariilor, a anuntat ca grupul ungar ia in calcul sa deschida puncte de incarcare pentru masini electrice in Romania.

Potrivit specialistilor din sector, marele avantaj al masinii electrice il reprezinta consumul: parcurgerea unei distante de 100 de kilometri costa in jur de 5 lei, in timp ce la un automobil pe benzina, costul este de cel putin sase ori mai mare. Totusi, masinile electrice sunt in continuare semnificativ mai scumpe decat masinile care folosesc carburanti clasici. Expertii spun ca o crestere masiva a vanzarilor de masini electrice pe plan mondial va veni abia dupa un salt tehnologic, care va reduce pretul masinilor si va extinde performanta bateriilor care echipeaza masinile electrice.

Sursa foto: Robert Hoetink / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri