Ai planuri la volan in urmatoarele 3 luni si nu ti-ai pregatit masina personala pentru conditiile meteo de iarna? Atunci iti poti inchiria o masina pentru vacanta. Iata cateva sfaturi oferite de compania de inchirieri auto Magrenta.

Alegerea masinii de inchiriat pe timp de iarna

Alegerea vehiculului potrivit in conditii de zapada, polei sau chiar noroi e cruciala. Nu trebuie sa stii decat scopul calatoriei si durata acesteia ca sa poti trece la pasul urmator: alegerea masinii si a echipamentului potrivit. Condusul relaxat pe timp de iarna este strans legat de acesta.

Preferintele personale legate de marca si model ar trebui sa ramana de aceasta data pe plan secund, sunt alte lucruri de care este bine sa tii cont in aceasta perioada.

  • Jante potrivite sezonului rece

Jantele recomandate pentru temperaturile foarte scazute sunt cele de otel, nu de aliaj. Asa ca ar trebui sa fie una dintre cerinte atunci cand vrei sa inchiriezi o masina pe timp de iarna. De asemenea, intreaba ce masini au jante de 15 sau 16. Autoturismele cu jante mari au un nivel mai mic de aderenta iarna.

  • Tipul de tractiune potrivit sezonului rece

Fie ca iti doresti sa inchiriezi un SUV, crossover sau sedan, este important sa alegi tractiunea integrala. Acest lucru ii va oferi masinii o tractiune mult mai buna si mult mai mult control, astfel ca nu vei ramane impotmolit pe drum. Singurul inconvenient in ceea ce priveste acest tip de masina este ca va avea un consum putin mai ridicat decat cele cu tractiune simpla. Insa iarna nu este momentul pentru economii, mai ales cand e vorba despre siguranta la volan!

  • Tipul de transmisie al masinilor de inchiriat

Chiar daca masinile care au cutie automata sunt preferatele soferilor in zilele obisnuite, pe drumuri de oras, lucrurile stau putin diferit pe timp de iarna. Astfel, masinile cu transmisie manuala devin excelente atunci cand trebuie sa manevrezi vehiculul pe suprafete acoperite de zapada sau polei. Acest lucru este posibil datorita faptului ca poti incetini masina prin frana de motor.

  • Verifica daca masina are: cauciucuri de iarna, lanturi de zapada in portbagaj, solutie speciala pentru curatarea parbrizului si antigel. Cu exceptia anvelopelor de iarna care ar trebui sa fie montate de catre firma de inchirieri, celelalte consumabile le poti cumpara inainte de a pleca la drum.

Sunt unele companii de inchirieri care includ pretul anvelopelor de iarna in pretul pachet de inchiriere al masinii, insa cele mai multe firme de inchirieri auto au preturi separate, care se calculeaza pe zile, pentru fiecare extra serviciu, indiferent de sezon.

Cu toate astea, este responsabilitatea ta sa te asiguri ca masina pe care o conduci indeplineste conditiile adecvate vremii de afara. Astfel, esti responsabil sa pui toate intrebarile necesare la biroul de inchirieri, pentru a nu avea surprize. De asemenea, daca vei calatori in afara tarii, aminteste-ti ca trebuie sa respecti regulile rutiere pentru temperaturile scazute din tara in care vei calatori. Chiar daca esti la volanul unei masini inchiriate, esti pasibil de amenda daca nu respecti regulile tarii in care conduci.

  • Asigurarea masinii de inchiriat pe timp de iarna

Cand temperaturile sunt foarte scazute si ninsorile surprinzatoare, asigurarea auto de tip CDW (Collision Damage Waiver) este una dintre cele mai bune solutii pe care trebuie sa le iei in considerare.

Nefiind in mod propriu-zis o asigurare, ci o o renuntare a companiei de inchirieri la dreptul de a-ti cere despagubiri pentru avarierea/defectarea masinii, este o optiune suplimentara (cu contributie proprie) care iti garanteaza reducerea raspunderii privind intregul cost al avariei la suma platita de tine, cu exceptia cazurilor in care ai provocat intentionat pagubele sau ai utilizat masina in mod necorespunzator.

Prin achizitionarea asigurarii CDW, se limiteaza responsabilitatea financiara a conducatorului auto pana la 500 euro, ceea ce inseamna ca, in cazul unei daune mai mari, soferul nu va plati decat pana in limita a 500 euro, diferenta fiind suportata de compania de inchirieri auto.

Desi acest tip de asigurare acopera raspunderea pentru defectiuni provocate masinii, pieselor si accesoriilor, de cele mai multe ori, avarierea anvelopelor, parbrizelor, yalelor sau ale oglinzilor laterale nu sunt acoperite de aceasta optiune suplimentara.

Condusul pe timp de iarna poate fi o adevarata aventura sau se poate transforma intr-o experienta placuta, daca alegi sa respecti regulile si sa pui preventia mai sus decat repararea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri