Grupul auto german Audi a suspendat planul de investitii pentru urmatorii cinci ani, in valoare de un miliard de euro, din Ungaria, din cauza introducerii unei noi "taxe de solidaritate" pentru mediul de afaceri. "Planul a fost suspendat", a declarat potrivit NewsIn purtatoarea de cuvant a Audi UngariaMotor, Monika Czechmeister, confirmand informatiile aparute in cotidianul ungar Nepszabadsag.

Audi, cel mai mare exportator al Ungariei, a anuntat, in iunie, ca va accelera investitiile la uzinele de asamblare din vestul Ungariei, de la Gyor, pentru a creste productia de masini sport Audi TT, de la 20.000 de unitati in 2005, la 50.000 de unitati anual.

Compania a deschis uzinele din Ungaria in urma cu 12 ani si atunci a primit facilitatea de scutire de taxe, pana in 2011. Totusi, Audi va trebui sa plateasca noua taxa pentru afaceri, impusa de noul program de convergenta al Ungariei care vizeaza indeplinirea standardelor economice pentru trecerea la moneda unica europeana.

Guvernul ungar a majorat taxele pentru a reduce deficitul bugetar, care este estimat sa atinga nivelul de 10,1% din PIB, pentru 2006, cea mai ridicata valoare din Uniunea Europeana.

Ungaria depinde puternic de investitiile straine directe pentru a-si acoperi deficitul de cont curent, care alaturi de cel bugetar, ameninta stabilitatea economica a tarii. Potrivit unui raport publicat de ONU in cursul acestei saptamani, Ungaria a atras in 2005 investitii straine directe in valoare de 6,7 miliarde de dolari.