Cercetatori din Norvegia vor sa creeze o scurtatura pentru ambarcatiuni cu ajutorul unui tunel prin munti, astfel incat vasele sa evite apele involburate, pentru ca navigarea printre fiorduri nu este pentru cei slabi de inima.

Peisajul este minunat de-a lungul liniilor de coasta de 63.000 de kilometri de fiorduri, golfuri si insule, dar marile sunt inselatoare si au cursuri labirint. Pentru a naviga in jurul Stadlandet, o peninsula in apropierea punctului cel mai vestic al Norvegiei, o nava ar putea sa parcurga 35 de kilometri, scrie cntraveler.com.

Asa ca Norvegia si-a propus ca pana in 2023 sa aiba un tunel de 188 metri latime in nord-vest, pentru care va plati 315 milioane de dolari. Tunelul va fi suficient de mare pentru a permite trecerea navelor de transport de marfa si pasageri.

tunel ambarcatiuni Norvegia

Marea Nordului si Marea Norvegiei se intalnesc la Marea Stadhavet, care este mereu agitata. Aici, conditiile de furtuna se pot intalnit in peste 100 de zile pe an.

China bate un nou record la...
Citeste si: VIDEO: In China a fost inaugurat cel mai lung pod din lume peste mare

Chiar si cu tehnologia moderna, aceasta va fi o opera de inginerie enorma: muncitorii vor aborda muntele din ambele parti si vor sapa tunelul in jos in cinci straturi, inlaturand opt milioane de tone de roca. In cele din urma, barierele de la fiecare capat al tunelului vor fi distruse, inundand tunelul cu apa de mare.

Luminile de circulatie vor face ca navele sa nu se intalneasca niciodata in subteran la o distanta mai mica de 1 km. Norvegienii vor sa adauge si un pod pentru ca tunelul sa devina o atractie turistica populara.

Sursa foto: Norwegian Coastal Administration

Fondul suveran al Norvegiei...
Citeste si: Fondul de 1 trilion de dolari al Norvegiei i-a pus gand rau lui Musk


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Un sucevean a construit primul metru de autostrada din Moldova