Sumele platite pentru taxa speciala pentru autovehicule, pentru taxa pe poluare si timbrul de mediu pentru autovehicule vor fi restituite, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata in sedinta de vineri a Guvernului.

Ordonanta reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, scrie News.ro.

Beneficiarii acesteia sunt cetatenii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 si care nu au beneficiat de restituire pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta.

Cetatenii trebuie sa solicite in scris organului central fiscal competent, pana la 31 august 2018, restituirea sumelor achitate si a dobanzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii.

Potrivit Guvernului, modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar normele metodologice de aplicare - in termen de 60 de zile.

Citeste si:
Taxele auto vor fi restituite si fara dovada platii
Taxele de poluare si de...

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel: pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule - in perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 si pentru timbrul de mediu pentru autovehicul - in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Guvernul spune ca, astfel, este corectata o situatie sesizata si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, potrivit careia este dreptul contribuabilului de a obtine rambursarea unor taxe percepute de un stat membru cu incalcarea dreptului Uniunii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Ministrul Mediului a anuntat decizia in legatura cu taxa auto
Setari Cookie-uri