Achizitionarea unei masini de calitate, potrivite stilului tau de viata si cu recomandari excelente din partea specialistilor nu asigura faptul ca aceasta va functiona impecabil, daca nu-i acorzi si tu atentia cuvenita. Produsele nepotrivite si un stil de condus agresiv pot afecta automobilul mai repede decat crezi, accentuand efectele uzurii. Iata cateva dintre obiceiurile ce determina deteriorarea prematura a masinii:

1. Folosirea unor produse slabe calitativ

Investitia intr-un autoturism este una considerabila, si, din pacate, continua. In afara combustibilului, masina are nevoie de produse dedicate de calitate, pentru a-i asigura mentenanta in conditii optime. Spre exemplu, alegerea uleiului de motor este foarte importanta. Acesta are rolul de a reduce frecarea, de a proteja motorul de uzura si de contaminantii daunatori produsi de ardere si, in plus, ajuta la mentinerea motorului rece si curat.

In plus, exista diferite sortimente de ulei de motor pentru a veni in intampinarea nevoilor masinii tale cat mai eficient: uleiuri ce minimizeaza uzura la masini noi, altele care echilibreaza performanta generala la automobile de diferite vechimi, dar si cele dedicate unor autoturisme cu un kilometraj remarcabil.

Daca nu alegi uleiul potrivit masinii tale sau nu-l schimbi suficient de des, motorul nu va avea parte de vascozitatea potrivita si va fi supus unei cresteri de temperatura care-l va degrada treptat. Ba chiar risti sa ramai cu motorul calat, pentru ca uleiul devine vaselina.

2. Alimentari dese cu cantitati mici de combustibil

Tot la capitolul greseli determinate de incercarea de a economisi este si alimentarea in dese randuri cu cantitati mici de combustibil. Ele forteaza masina sa ia benzina din partea inferioara a rezervorului, unde adesea se depun reziduuri. Acest lucru poate avea ca urmare un filtru de combustibil infundat sau resturi ce pot ajunge in motor.

Unsplash.com / Nabel Syeed

3. Franarea si accelerarea agresive

Desi multi soferi aleg constient un stil de condus agresiv, franarea brusca incinge, ovalizeaza si uzeaza prematur franele, fiind deteriorate si placutele si discurile, dar si conductele care se incarca cu presiune prea mare. Astfel, recomandarea unui stil de condus temperat nu vine doar prin prisma impresiei pe care o da soferul apeland la astfel de trucuri pentru a atrage atentia, dar si pentru propria siguranta a masinii sale.

Stilul agresiv e valabil si cand e vorba de accelerare iar efectele pe termen lung sunt la fel de negative.

4. Calcarea continua a ambreiajului in timpul condusului

Orice presiune asupra ambreiajului, in timpul condusului, se reflecta asupra diafragmei, lucru ce are ca rezultat o uzura prematura. Asigura-te ca piciorul tau nu atinge pedala, atunci cand masina se afla in miscare, altfel va trebui sa programezi o vizita la atelierul auto mai repede decat intentionai.

5. Obiecte ce aglomereaza masina inutil

Starea motorului este afectata si de greutatea la care supui masina. Obiectele voluminoase si care cantaresc considerabil nu influenteaza doar consumul de combustibil, dar si motorul munceste mai mult pentru a sustine presiunea. Aceasta problema se reflecta si pe termen scurt la portofel, dar, pe termen lung, poate produce uzura prematura a masinii.

Unsplash.com / Alessio Lin

Exista numeroase obiceiuri ce pot dauna masinii, insa cel mai sigur mod de a face o schimbare este sa incepi cu acesti pasi. 5 la numar, in prima etapa. Asigura-te ca acorzi la fel de multa atentie masinii tale precum ai facut-o si alegerii ei.

Sursa foto: Unsplash.com / Laura Gariglio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri