Ungaria ar putea oferi o scutire de la plata unor impozite grupului german producator de automobile Audi pentru ca acesta sa renunte la decizia de a suspenda un proiect de investitii de un miliard de euro in Ungaria, a anuntat cotidianul Nepszabadsag, conform Reuters citata de NewsIn.

Aceasta propunere, ce va fi discutata miercuri de guvernul ungar, ar permite companiilor sa isi reduca suma ce trebuie sa o plateasca odata cu impunerea recentei taxe de "solidaritate" direct proportional cu nivelul de investitii pe care sunt dispuse sa le faca in sectoarele cercetarii si dezvoltarii, a anuntat cotidianul.

Aceasta scutire de la plata taxei ar costa bugetul Ungariei aproximativ patru miliarde de forinti, a continuat Nepszabadsag.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Emese Danks, a refuzat sa ofere informatii suplimentare.

Aceasta taxa de solidaritate de 4%, ce va fi impusa in plus fata de nivelul de impozitare de 16% aplicat momentan companiilor, face parte din pachetul de proiecte guvernamentale menite a reduce deficitul bugetar al Ungariei, cel mai mare din spatiul Uniunii Europene raportat la nivelul economiei, obiectivul final fiind de a atinge obiectivele menite a permite aderarea la zona euro.

Investitorii urmaresc cu interes decizia grupului Audi deoarece investitiile straine directe reprezinta cheia redresarii economiei si a reducerii deficitului bugetar.

Presedintele Audi, Martin Winterkorn, se va deplasa vineri la Budapesta, unde ar putea discuta despre detaliile masurilor decise de guvernul ungar. Momentan, grupul Audi reprezinta al doilea exportator al Ungariei.