Circulatia pe drumurile europene este diferita de la tara la tara, unele impunand taxe numai la intrarile pe autostrazi, poduri sau tunele, iar altele, pentru intreaga retea rutiera. Singura exceptie notabila este inca Germania, scrie Transport Times.

Austria

Vigneta (“Autobahn-Vignette”) este obligatorie pentru a circula pe autostrazile si drumurile rapide din Austria, atat pentru autoturisme cat si pentru motorete/motociclete si autoutilitarele de pana la 3,5 tone si poate fi achizitionata de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinarii sau de la magazinele de difuzare a presei. Amenda pentru lipsa vignetei este de cel putin 120 euro. Incepand cu 1 decembrie 2017, a fost introdusa, pe langa vigneta adeziva clasica, vigneta electronica, care poate fi achizitionata on-line.

Tarife pentru vignete pana la 31 ianuarie 2018:

- Pentru autoturisme si autovehicule de pana la 3,5 tone:

8, 90 euro – pentru 10 zile;
25,90 euro – pentru 2 luni;
86,40 euro – pentru un an.

- Pentru motorete/motociclete:

5,10 euro – pentru 10 zile;
13,00 euro – pentru 2 luni;
34,40 euro – pentru un an.
Tarifele pentru vignete de la 1 februarie 2018:

- Pentru autoturisme si autovehicule pana la 3,5 tone:

9,00 euro – pentru 10 zile;
26,20 euro – pentru 2 luni;
87,30 euro – pentru un an.
- Pentru motorete/motociclete:

5,20 euro – pentru 10 zile;
13,10 euro – pentru 2 luni;
34,70 euro – pentru un an.

Vigneta adeziva se lipeste, in mod obligatoriu, pe parbrizul masinii intr-un loc vizibil. Daca nu respectati aceasta prevedere, riscati o amenda de 120 euro, care trebuie achitata pe loc, chiar daca ati achizitionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adeziva, vigneta electronica se emite pe baza numarului de inmatriculare, fara a se mai lipi pe parbriz.

Totodata, in Austria se plateste si circulatia prin anumite tunele. Taxa de tunel este de la 1 euro pana la 9,5 euro pentru o trecere.

Bulgaria

Accesul si circulatia pe drumurile publice din Bulgaria se face in baza vignetei BG. Taxa de drum se plateste de catre proprietarul sau utilizatorul autoturismului dupa declararea numarului de inmatriculare si mentionarea acestuia in documentul de plata.

Conducatorul auto este obligat sa lipeasca sticker-ul valabil al vignetei BG pe parbrizul autoturismului, in partea din dreapta jos, iar chitanta si folia cu codul de bare sa le pastreze asupra sa pe toata valabilitatea vingnetei BG.

Conducatorul auto este obligat sa prezinte autoritatilor de control bulgare, la solicitarea acestora, un document valabil care sa probeze efectuarea platii taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei BG si a tarifului de plata in conformitate cu legislatia bulgara in vigoare.

La data de 31 ianuarie 2017, au intrat in vigoare anumite modificari legislative referitoare la modalitatea de plata a taxei pentru utilizarea infrastructurii in Republica Bulgaria. Astfel, vehiculele care ajungeau intr-un punct de trecere de frontiera pe sensul de intrare in Republica Bulgaria, isi puteau continua calatoria numai dupa plata taxei de drum pentru categoria relevanta la ghiseul Agentiei Vamilor bulgare situat in punctul de trecere respectiv.

In punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, pe sensul de mers dinspre Romania catre Bulgaria, taxa de drum se plateste la ghiseele Agentiei Vamilor bulgare, situate la aproximativ 100 de metri dupa locul unde se efectueaza controlul pasapoartelor. Faptul ca Agentia Vamilor din Bulgaria a dat in functiune un singur ghiseu pentru autoturisme si doua ghisee pentru automarfare a generat cresterean timpilor de asteptare.

in prezent, obligatia ca taxa de drum sa fie platita la intrarea in Bulgaria la ghiseul Agentiei Vamilor bulgare este in vigoare DOAR pentru automarfare. in cazul autoturismelor, autoritatile bulgare au inteles sa amane aplicarea cu strictete a modificarilor legislative pana la aparitia normelor metodologice de aplicare a acestora, astfel ca utilizatorii unor astfel de vehicule isi pot procura vigneta BG fie in punctul de trecere a frontierei, fie de la benzinarii sau de la oficiile postale.

In schimb, in conformitate cu aceleasi noi reglementari intrate in vigoare la 31 ianuarie 2017, un vehicul care soseste la punctul de trecere a frontierei cu scopul de a parasi teritoriul bulgar si care nu detine un document valabil privind plata taxei de drum pentru perioada relevanta si categoria vehiculului, va putea iesi din Bulgaria numai dupa plata unei taxe compensatorii, la ghiseele Agentiei Vamilor deschise in punctul de trecere a frontierei respectiv.

Pretul vignetei BG

Motocicletele sunt scutite de la plata.

Autovehicule sub 3.5 tone:

7 zile – 8 euro
1 luna – 15 euro
1 an – 50 euro

Pentru mijloacele de transport din categoria a 3-a, in care sunt incluse si autoturismele, NU se elibereaza vigneta BG pentru o singura zi
Constatarea lipsei vignetei BG la bordul autoturismului, in cazul tranzitarii teritoriului bulgar, duce la aplicarea unei amenzi de catre organele bulgare competente, intr-un cuantum cuprins intre 300 de leva (aproximativ 150 de euro) si 3000 de leva (aproximativ 1500 de euro) in functie de categoria mijlocului de transport. intr-un astfel de caz, pentru un autoturism, amenda este de 300 de leva.

Cehia

La intrarea in Republica Ceha este obligatorie cumpararea vinietei. Aceasta trebuie sa fie aplicata pe parbriz, pentru a fi vizibila cu usurinta, in caz contrar existand riscul de a fi amendat.

Autovehicule cu masa sub 3.5 tone:

10 zile – 310 coroane
1 luna – 440 coroane
1 an – 1500 coroane

Motocicletele sunt scutite de plata. Autovehiculele peste 3.5 t achita taxele cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale.
Taxele pentru autostrazi se platesc sub forma tichetelor de autostrada, care se pot cumpara de la statiile de benzina pentru o perioada minima de 10 zile.

Elvetia

Vigneta se procura contra cost (40 franci elvetieni) de la punctele de trecere a frontierei si se lipeste in mod obligatoriu pe parbrizul masinii. Este valabila pentru un termen de 14 luni – de la 1 decembrie a anului precedent si pana la 31 ianuarie a anului urmator.

Citeste si:

    Taxa de tunel:

    intr-o singura directie - de la 12 pana la 43.40
    Dus-intors in decurs de 30 de zile – de la 22.20 pana la 69.40
    Pentru 10 calatorii – de la 112 pana la 261

    Franta

    Toate autostrazile din Franta sunt supuse unei taxe, a carei valoare este variabila in functie de distanta si de regiune.

    De exemplu, pentru autoturisme si utilitare sub 3,5 tone, deplasarea intre Paris si Strasbourg costa 33 euro, cea dintre Lyon si Marseille, 24,5 euro, iar cea dintre Paris si Bordeaux, 54,4 euro.

    Totodata, mai sunt impuse taxe si pentru trecerea unor poduri sau tunele. Prin tunelul Mont Blanc, de exemplu, deplasarea costa 33,2 euro dus si 41,4 euro dus-intors.

    Grecia

    Taxele pentru autostrazi pentru autoturisme variaza in functie de lungimea tronsonului utilizat. intre orasele Salonic si Atena, pe o distanta de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostrada sunt cuprinse intre 30 si 58 de euro.

    Taxa de tunel Aktio-Preveza:

    Motociclete – 0,70 euro
    Autovehicule cu inaltimea sub 1.30 m, cu 2 axe - 3 euro
    Autovehicule cu inaltimea peste 1.3 m, cu 2 axe - 5 euro

    Italia

    Accesul pe autostrada este permis pe baza achitarii taxelor specifice. Plata acestora se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. Costul acestora variaza in functie de kilometraj si de categoria mijlocului de transport, fiind cuprins intre 2 euro - 56,30 euro.
    Totodata, in Italia se percep si taxe pentru circulatia pe anumite tunele, taxele variind de la 12 euro pana la 261 euro.

    Polonia

    Vinieta nu este necesara pentru autovehicule sub 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii a fost inlocuita cu sistemul electronic viaTOLL.

    Slovacia

    Taxele pentru autostrazi se platesc sub forma vignetelor. Acestea se pot cumpara de la fiecare punct de frontiera, de la oficii postale (mai ales in orase, mai greu in mediul rural) si de la fiecare statie de benzina.

    De mentionat ca vigneta pentru circulatia pe autostrada nu se poate achizitiona de la punctul de trecere a frontierei ungaro-slovace (autostrada E 75), intrucat, in acest loc nu exista niciun punct de comercializare de produse si servicii.

    Autoturisme cu masa sub 3.5 t, precum si remorci:

    10 zile – 10 euro
    1 luna – 14 euro
    1 an – 50 euro

    Pentru mijloacele de transport cu masa peste 3.5 tone sunt necesare 2 viniete, iar pentru motociclete nu este prevazuta plata.
    Important de stiut este ca politia monitorizeaza si amendeaza toate autovehiculele care nu au vigneta.

    Slovenia

    Pentru vinietele aferente utilizarii retelei de autostrazi, sunt aplicate urmatoarele tarife:

    - Pentru autovehiculele de pana la 3,5 t:

    1 saptamana - 15 euro
    1 luna - 30 de euro
    1 an - 110 euro
    - Pentru motociclete:

    1 saptamana - 7,50 euro
    6 luni - 30 euro
    1 an - 55 euro

    Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t taxa se plate� te in numerar la statia de taxare.
    Vinietele pot fi achizitionate de la statiile de carburanti din Ungaria, Croatia, Austria, Italia – inainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia, sau de la prima statie de carburanti de pe teritoriul tarii.

    Vinieta se lipeste obligatoriu pe parbriz, in loc vizibil, precum este indicat pe autocolant.
    in Slovenia se mai percepe si o taxa de tunel pentru autovehicule sub, de 3,5 tone - 7,20 euro.

    Spania

    Exista autostrazi cu plata (inscriptionate cu textul PEAJE) si autostrazi deschise liberei circulatii. Accesul pe autostrazile cu plata este permis in baza achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. Valoarea lor este cuprinsa intre

    1,40 euro - 36,35 euro, in dependenta de categoria mijlocului de transport, de sezon si chiar de ora de varf.
    Taxa de tunel este cuprinsa intre 2,88 euro - 30,28 euro.

    Ungaria

    Accesul pe autostrada se face in baza unei vignete care poate fi achizitionata de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinariile din Ungaria, benzinarii Mol din Romania sau on-line.
    Pentru transportatori exista reglementari speciale (taxare la numarul de kilometri parcursi).

    Vigneta pentru autoturisme costa:

    2975 forinti (cca. 10 euro ) pentru o saptamana;
    4780 forinti (cca.16 euro ) pentru o luna;
    42.980 forinti (145 euro ) pentru un an.

    Germania

    Germania percepe doar o taxa de tunel, cuprinsa intre 1,35 euro - 5 euro, si o taxa de drum panoramic, de la 4,50 euro pana la 55 euro. Din 2019, se va introduce o taxa de circulatie pentru autoturisme pe autostrazi si drumuri federale, nivelul acesteia urmand sa varieze in functie de criteriile de mediu.

    Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul inmatriculat va fi de 130 de euro pe an. Masinile inregistrate in Germania vor putea deduce aceasta taxa din din impozitul auto anual, astfel ca soferii straini vor fi, efectiv, singurii care vor plati viitoarea taxa.

    De altfel, acesta este si motivul pentru care Germania a fost reclamata la Curtea Europeana de Justitie de catre Austria si Olanda, care considera taxa discriminatorie in raport cu cetatenii lor.

    Sursa foto: Photo by Ezra Jeffrey on Unsplash

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Auto »



    Setari Cookie-uri