In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pentru stabilirea pretului de revanzare a produselor in perioada 2008-2013, intre producatorul ROMBAT S.A. Bistrita si distribuitorii sai (Chimszed Impex S.R.L., Dova Com S.R.L., Fado Trade S.R.L., Fast Consignatie S.R.L., Genamag S.R.L., Nelson S.R.L., Romprioxim Impex S.R.L., Rubin S.R.L., Super-Sim S.R.L., Tenet S.R.L. si Zetas Batrom Impex S.R.L.).

Astfel, contractele incheiate intre ROMBAT S.A. si distribuitori, in perioada 2008-2013, prevedeau clauze prin care se stabilea un pret minim sau fix aplicabil la revanzarea produselor ROMBAT catre vanzatorul final.

Prin incheierea acestor intelegeri, partile au intentionat sa isi asigure reciproc beneficiul rezultat din vanzarea acumulatorilor auto ROMBAT, consumatorul final fiind obligat sa plateasca un pret mai mare pentru aceste produse.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate producatorului Rombat, 2.957.894 lei (aprox. 657.310 euro) si distribuitorului Tenet SRL, 71.521 lei (aprox 15.894 euro).

Din culisele tranzactiei...
Citeste si: Tranzactia Dendrio - Crescendo: cum arata viitorul celor 2 companii?

Toate cele 12 companii au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 30% din nivelul de baza.

Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se stabilesc preturile de vanzare sau cumparare.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala.

Renault dezvolta un sistem de...
Citeste si: Renault dezvolta un sistem de stocare a energiei din baterii