Anul 2017 a fost cel mai bun an din istoria BMW Group in Romania, fiind inregistrate vanzari record, de circa 3.000 de automobile BMW si MINI si aproape 270 de motociclete.

Romania este la nivel global pe primul loc in ceea ce priveste comenzile de masini cu tractiune integrala, 9 din 10 automobile fiind comandate cu sistemul xDrive. De asemenea, romanii prefera motorizarile diesel BMW, un procent de 90% din comenzi sunt cu astfel de propulsoare.

"Romania este o piata foarte diferita de restul din Europa si chiar la nivel global, 90% din vanzari fiind modele cu sistemul de tractiune integrala xDrive. De asemenea, si in ceea ce priveste motorizarile, Romania este o piata cu 91% din livrari propulsoare diesel", a declarat Wolfgang Schulz, director general BMW Group Romania.

Cu 2616 livrari in 2017, BMW a atins a treia performanta din istoria marcii in Romania, cu o scadere usoara fata de 2016 (-2.2%, 2675 unitati). Cel mai de succes model al marcii ramane BMW X5 cu 387 modele livrate (2016: -18.5%, 475), urmat de BMW X1 cu 346 unitati (2016: +15%, 301), BMW X3 cu 343 (2016:+12.8%, 304) si BMW Seria 5 cu 372 unitati (2016: +19.8%, 327). In total, 58% din vanzarile din anul precedent au fost modele ale familiei X si 90% au fost echipate cu sistemul de tractiune integrala BMW xDrive.

BMW i3 este cel mai de succes automobil electric de pe piata autohtona, 1 din 3 automobile electrificate apartine BMW Group. BMW i3 este cel mai vandut model electric de pe piata cu 118 unitati livrate in 2017.

„Avem o dezvoltare constanta si stabila. Suntem preocupati activ sa dezvoltam piata de automobile electrice, inclusiv cu dezvoltarea de statii noi de incarcare”, a mai spus managerul BMW.

Una din doua modele electrificate (electrice si plug-in hybrid) apartin BMW Group. Alaturi de o gama bogata, compania are o pozitionare unica pe piata a modelelor plug-in hybrid, cu un pret comparabil cu versiunile pe benzina de putere similara si, de cele mai multe ori, mai mic decat versiunile diesel (fara a lua in calcul programul Rabla Plus). In total 4 BMW i8, 16 BMW Seria 2 225xe iPerformance, 15 BMW X5 40e iPerfromance, 12 MINI Cooper SE Countryman, 4 BMW Seria 3 330e iPerformance, 4 BMW Seria 5 530e iPerformance si 2 BMW Seria 7 740e iPerformance au ajuns la clientii din Romania.

„Credem ca dieselul ramane foarte relevant, mai ales in contextul reducerii emisiilor de CO2. Motorizarile pe motorina raman cea mai interesanta solutie pentru cei care vor sa acopere distante lungi. Versiunile plug-in hybrid completeaza oferta noastra si sunt solutia ideala pentru cei care fac drumuri in special in oras, unde pot merge numai electric, dar vor sa poata parcurge oricand distante mari, fara nici o limitare de autonomie”, spune Wolfgang Schulz.

BMW Group Romania s-a preocupat de vanzarea de automobile electrice si dincolo de modelele sale. Statia de incarcare rapida de la birourile BMW Group Romania este una din cele mai utilizate din tara. In 2017, in 1038 de incarcari efectuate, au fost livrati 14,11 MW de energie, ceea ce a contribuit la o reducere a emisiilor de 5,6 tone CO2, considerand kilometri care au fost parcursi astfel in mod electric fata de solutii conventionale. BMW Group are o politica consistenta la nivel global de sustinere a infrastructurii de automobile electrice, cu investitii importante in Statele Unite si Europa. In acest context, proiectul regional NEXT-E, realizat in parteneriat cu MOL, E.ON, Nissan si cu finantare europeana, isi propune sa amplaseze 40 de statii de mare putere pana la finalul anului 2020 in Romania.

A fost un an bun si pentru modelele BMW M si BMW M Performance cu un total de 124 de modele, din care 34 BMW M. Cel mai de succes BMW M a fost BMW M2, model care s-a bucurat si de o reactualizare de design si echipamente interioare in toamna lui 2017.

Marca MINI a inregistrat un record absolut, cu 323 livrari (2016:+ 46,8%, 220), in 2017. O contributie importanta la acest rezultat o are flota de 135 automobile livrate catre British American Tobacco, ca instrument de promovare pentru marca Glo. MINI are o dezvoltare echilibrata si a beneficiat si de lansarea noului MINI Countryman, pentru prima data in istoria marcii disponibil ca versiune plug-in hybrid, inregistrand 12 livrari. La polul opus, John Cooper Works, expresia absoluta a placerii de a conduce in stilul MINI, a oferit 14 modele in 2017.

A fost un an-record si pentru BMW Motorrad, cu un total 268 livrari (2016: +28.2%, 209). Cele mai importante modele ale marcii raman BMW R1200 GS Adventure si BMW R1200 GS, care au beneficiat si de o actualizare importanta la inceputul anului. Se observa o tendinta importanta de diversificare a gamei care ofera din nou motociclete sub 500 cmc, scooter, dar si versiuni foarte luxoase asa cum este K1600 B. BMW Motorrad a adus multe premiere si in ceea ce priveste solutiile de personalizare, lansand programele Spezial si Machined, cu accesorii disponibile din fabrica, respective postvanzare.

Si reteaua de dealeri a cunoscut o dezvoltare importanta, continuand ritmul de un centru auto complet deschis in fiecare an. 2017 a marcat inaugurarea BMW XCars Targu Mures. Alaturi de acesta, dealerii deja existenti au realizat investitii importante – 4 agenti noi BMW i au fost deschisi in Bucuresti (Auto Cobalcescu), Ploiesti (Proleasing), Cluj (Auto-Translivania) si Timisoara (Banat Car), in timp ce doi dealeri au obtinut certificarea oficiala BMW M – Auto Cobalcescu in Bucuresti si APAN Motors in Braila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri