Car sharing-ul este un rent-a-car modern. Poti sa iei masina la orice ora, in weekend sau in miezul noptii, si esti taxat in functie de cat timp ai tinut masina, de la o ora la cateva zile, dar poate fi un contract si pe 12 luni. Sharetoo este un astfel de serviciu si a fost lansat de Porsche Finance Group pentru companii, iar peste un an vom avea si o versiune dedicata persoanelor fizice.

Am testat serviciul Sharetoo timp de 3-4 zile chiar in perioada Anului Nou cand peste tot era inchis. Contractul cu Sharetoo, facut pe e-mail, era deja semnat cu o luna inainte, iar contul meu pentru aplicatie era activ, deci puteam sa rezerv o masina la orice ora, atata timp cat imi aparea disponibila.

Pentru ca nu aveam in plan sa ies din oras, am ales din flota de 36 de masini a Sharetoo cu motorizari diesel, pe benzina sau electrice, un Volkswagen e-Golf, un autoturism 100% electric. Nu a fost o alegere prea inspirata pentru ca masinile electrice nu prea baga cald, ar fi trebuit sa aleg un autoturism pe benzina.

Masinile Sharetoo pot fi luate de catre clientii corporate de la sediul Porsche Romania si, bineinteles, returnate in acelasi loc. Am rezervat cu cateva zile inainte un Golf electric si l-am luat intr-o zi de sambata, pe la ora 12. Cand am ajuns langa masina, am deschis usile din aplicatia Sharetoo si am gasit cheile intr-un dispozitiv amplasat in torpedou.

Exista si optiunea de a deschide masina cu un card (de angajat, de exemplu), insa acest tip de acces trebuie solicitat de catre client. Aplicatia depinde de conexiunea la Internet, iar pentru ca pot aparea uneori sincope, mai exista si optiunea Bluetooth.

Nu am fost instruit de cineva care este procedura dupa ce ai deschis usile din aplicatie, insa, intuitiv, cauti cheile in torpedou. Golful electric are pornire din buton, dar nu porneste pana nu iei cheile din dispozitiv-ul care are legatura cu imobilizatorul electronic.

Mi-am dat seama in acel moment ca aplicatia Sharetoo este folosita pentru rezervare, pentru deschis masina prima data si pentru inchis la finalul rezervarii, in rest ai cheia cu tine.

Masinile din flota de car sharing a Sharetoo sunt monitorizate prin GPS, au sistem de alarma, si transmit informatii precum numarul de km si autonomia ramasa. Masinile pe carburant au un card in torpedou cu care clientii pot alimenta sau merge la spalatorie. La finalul rezervarii, se vede cat timp a stat rezervat un autoturism, cati km a parcurs si cat carburant a consumat.

"Alimentarea masinilor se poate face in baza cardului de combustibil existent in fiecare masina, la fel si spalarea acestora. Aceste operatiuni se fac de catre fiecare utilizator in parte, in spiritul comunitatii de car sharing din care face parte si al corectitudinii utilizarii, sunt aspecte pe care noi le mentionam si pe care punem accent in toate informarile noastre catre utilizatori. Exista insa si un coleg responsabil cu verificare masinilor din partea Porsche Finance Group, care se asigura periodic ca masinile sunt curate si alimentate", au declarat pentru wall-street.ro managerii companiei.

Din pacate nu va pot spune cat ar fi costat inchirierea unui VW e-Golf pentru ca nu mi s-a putut spune. In prezent, tarifele sunt pentru angajatii unei companii, deci variaza in functie de mai multi factori. KPMG, unul dintre clientii actuali ai serviciului Sharetoo, a ales o oferta care are un cost mediu de 25 de lei, cu TVA inclus, pentru o calatorie, de maxim o ora, care nu depaseste 15 kilometri.

"Costul pachetelor difera in functie de masina aleasa, in general pachetele au un numar de km inclusi, pe care daca ii depasesti esti taxat suplimentar. Serviciul acopera nevoile de mobilitate ale clientilor de la o ora pana la 12 luni, care este perioada minima pentru o finantare in leasing, de exemplu", au mai spus managerii companiei.

La fiecare acces in masina, utilizatorul ar fi bine sa se asigure ca masina pe care o inchiriaza nu are daune. Daca in perioada utilizarii masinii apare un incident, utilizatorul trebuie sa faca poze si sa anunte imediat. Un angajat verifica din cand in cand masinile si daca este nevoie le alimenteaza sau le duce la spalatorie. Pe aplicatie se vede autonomia autoturismului nu si daca a fost spalata de curand. Fiind un serviciu corporate, teoretic masinile sunt pastrate curate la interior.

Sharetoo pentru persoane fizice

Am intrebat managerii Porsche Bank cand va fi disponibil acest serviciu si pentru persoane fizice, iar promisiunile sunt ca va mai dura minim un an.

Sharetoo corporate a fost lansat la finalul anului trecut in Romania si Austria si va fi disponibil pe toate pietele grupului pana in 2020. Anul acesta, flota poate ajunge la 500 de masini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri