Aproape 60% dintre soferii europeni vad un viitor pozitiv pentru motoarele pe benzina si diesel, potrivit unui nou studiu Mazda. Proiectul Mazda Driver Project, realizat impreuna cu Ipsos MORI, a chestionat 11.008 de persoane din principalele piete europene, iar in medie 58% dintre intervievati considera ca „inca vor avea loc multe inovatii si imbunatatiri pentru motoare pe benzina si diesel”; procentul este de 65% in Polonia si mai mult de 60% in Germania, Spania si Suedia.

Rezultatele demonstreaza faptul ca respondentii nu impartasesc neaparat opinia multor organizatii potrivit carora motorul cu combustie interna nu are niciun rol in viitorul autovehiculelor. Acest lucru este demonstrat in continuare de faptul ca 31% dintre soferi „spera ca automobilele diesel vor continua sa existe”, avand in vedere faptul ca masinile electrice devin tot mai des intalnite; in Polonia, procentul este mai crescut, 58%. Pe de alta parte, in medie, 33% dintre soferi au declarat ca, in cazul in care costurile de functionare ar fi aceleasi cu cele ale unei masini electrice, ei ar „prefera o masina pe benzina/motorina”, procentul fiind de 54% in Italia.

In ciuda trendului in crestere al autovehiculelor autonome, doar 33% dintre soferi „saluta aparitia masinilor de acest tip”, Franta si Olanda avand chiar procente mai scazute de 25%. In acest context, Mazda continua sa-si dezvolte sistemele avansate de siguranta si conceptul Mazda Co-Pilot, care utilizeaza tehnologii autonome de conducere pentru a oferi conducatorilor relaxare la volan. In mod surprinzator chiar, in cadrul tinerilor din intreaga Europa, nu exista indiciile unei sustineri sporite pentru autoturisme autonome.

Ultimele constatari coincid cu momentul in care Mazda apasa pedala in directia viziunii Sustainable Zoom-Zoom 2030 de a combina cele mai bune motoare cu ardere interna cu tehnologii eficiente de electrificare. SKYACTIV-X, primul motor comercial din lume pe baza de benzina ce utilizeaza aprinderea prin compresie, este in centrul acestei provocari. Noul motor combina avantajele motoarelor pe benzina si diesel pentru a atinge performante exceptionale de mediu, putere si acceleratie. Presedintele si CEO Mazda Motor Europe, Jeff Guyton, declara: „Rezultatele cercetarilor sunt fascinante. Intreaga argumentatie a campaniei noastre de lunga durata Drive Together este pentru a celebra bucuria imensa de a conduce si se pare ca soferii europeni vad pentru motorul cu combustie interna un drum lung – lucram intens pentru a face din el o experienta si mai buna pentru soferii de pretutindeni.

„Am lansat recent ‘Sustainable Zoom-Zoom 2030’, viziunea noastra pe termen lung privind dezvoltarea tehnologica. Am stabilit modul in care intentionam sa folosim placerea de a conduce pentru a rezolva problemele cu care se confrunta oamenii, Pamantul si societatea. In cazul emisiilor de gaze cu efect de sera, consideram ca este necesar sa avem solutia potrivita la momentul potrivit. Pentru noi, acest lucru inseamna sa avem o perspectiva de ansamblu, de tip well-to-wheel, si, prin urmare, cea mai rationala oferta din prezent este o combinatie intre motoare cu combustie interna si dispozitive electrice care iau in considerare situatia energetica a fiecarei piete si metodele de producere a energiei. In acest context, noi suntem hotarati sa perfectionam motorul cu combustie interna.

Pe masura ce cautam sa dezvoltam noi tehnologii, vom continua sa punem soferul in centrul tuturor lucrurilor pe care le facem si sa ne concentram asupra legaturii dintre masina si sofer. Este ceea ce noi numim Jinba Ittai, care este expresia japoneza folosita pentru a descrie armonia perfecta dintre un arcas si calul sau. Aceasta filosofie orientata spre om sta la baza companiei noastre si ne ajuta sa cream masini care sa apropie soferul si automobilul sau.

„Scopul nostru este o societate motorizata, fara accidente rutiere. Exista trei cai principale pentru a realiza acest lucru. In primul rand, vom continua sa avansam principiile de siguranta din intreaga gama – pozitia de conducere, distributia pedalierului, vizibilitatea si head up display-ul (Active Driving Display). In al doilea rand, sa dezvoltam, sa actualizam si sa standardizam constant multe dintre caracteristicile avansate de sigurata cum ar fi Blind Spot Monitoring. Nu in ultimul rand, ne propunem sa dezvoltam conceptul Mazda Co-Pilot care utilizeaza tehnologii autonome de conducere pentru a pemite soferilor sa se bucure in liniste de placerea din spatele volanului, standard pana in 2025.”

Mazda considera ca sofatul este o abilitate pe care oamenii vor dori sa o pastreze. Este o activitate care poate fi distractiva si functionala si multi ar dori sa o perpetueze si pentru generatiile viitoare. Aceste convingeri sunt cu siguranta evidente in rezultatele cercetarilor care au aratat o legatura emotionala semnificativa intre masina si sofer. De exemplu, o medie de 69% dintre soferi „spera ca generatiile viitoare vor continua sa aiba optiunea de a conduce autoturisme” - procentul ajunge la 74% in Polonia si 70% sau chiar sau mai mult in Marea Britanie, Germania, Franta si Suedia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri