Anvelopele trebuie inlocuite dupa sase ani pentru ca vechimea lor duce la o aderenta redusa drastic, chiar daca pneurile au fost nefolosite si au suficienta banda de rulare, spun specialistii Nokian Tyres. In ceea ce priveste adancimea profilului, aceasta nu trebuie sa fie sub 4 mm la anvelopele de vara si sub 5 mm la anvelope de iarna.

„Nu trebuie sa iti uzezi complet anvelopele niciodata; acestea trebuie inlocuite odata ce mai raman doar 4 mm din banda de rulare. La schimbarea anvelopelor cu cele de iarna, acestea trebuie sa aiba peste 5 milimetri ramasi din adancimea benzii de rulare, pentru a asigura aderenta pe carosabil alunecos, odata ce conditiile de iarna se instaleaza,” afirma Martin Drazik, Product Manager CE, Nokian Tyres.

Sfaturi pentru anvelope de iarna

- Alege anvelope de iarna concepute pentru conditiile meteorologice specifice Europei centrale
- Inlocuieste anvelopele dupa sase ani de utilizare activa
- Indiferent de frecventa utilizarii masinii, verifica etichetele DOT ale anvelopelor si asigura-te ca nu sunt foarte vechi
- Inlocuieste anvelopele cel tarziu cand au mai ramas doar 4 mm din banda de rulare
- Verifica presiunea anvelopelor – presiunea recomandata pentru iarna este cu aprox. 0.2 bari mai mare decat valoarea de vara

Trebuie avut in vedere si faptul ca vechimea anvelopelor are, de asemenea, un cuvant de spus: compusul din care este realizata banda de rulare se va intari de-a lungul timpului. Daca anvelopele au fost utilizate activ timp de peste sase ani, aderenta lor pe gheata va fi redusa drastic, chiar daca au inca indeajuns de multa banda de rulare. Aceasta este o problema frecvent intalnita atunci cand detii mai multe masini, deoarece acestea sunt de multe ori mai putin utilizate comparativ cu masina principala a familiei.

Vechimea anvelopelor poate fi verificata cu usurinta, identificand codul format din 4 cifre de pe flancul anvelopei. Primele doua cifre indica saptamana, iar ultimele doua indica anul in care anvelopa a fost fabricata. Spre exemplu: codul 1717 inseamna ca anvelopa a fost fabricata in saptamana a 17-a a anului 2017.

In anii 2000, s-a dovedit ca anvelopele erau un factor de risc in fiecare al saptelea accident cauzat de un automobil sau o autoutilitara. Desi adancimea minima a benzii de rulare prevazuta de legea romaneasca este de 1,6 mm, conducatorii auto nu ar trebui sa astepte pana la atingerea limitei legale pentru a isi inlocui anvelopele uzate. Nokian Tyres recomanda o adancime minima a benzii de rulare de 4 mm pentru toate tipurile de anvelope.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri