Constructorul german de automobile Volkswagen va reduce patru mii de locuri de munca, la uzinele Forest din Bruxelles, unde lucreaza 5.200 de oameni, deoarece va inceta productia modelului Volkswagen Golf la aceste uzine.
Dupa ce au anuntat reducerea unui numar de locuri de munca intre 3.500 si patru mii, reprezentantii sindicali belgieni au declarat, in timpul reuniunii consiliului intreprinderii, marti dimineata, ca vor fi reduse patru mii de locuri de munca. Conform declaratiilor sindicalistilor, Volkswagen vrea sa pastreze aproximativ 1.500 de salariati, creand indoieli cu privire la supravietuirea uzinelor pe termen lung.

Delegatul sindicatului crestin CSC la Volkswagen, Pascal Van Cauwenberge, a declarat ca reducerea numarului de locuri de munca este cea mai mare catastrofa de pana acum. "Dupa parerea mea, cu 1.500 de salariati, uzina Volkswagen Bruxelles nu este profitabila. Acesta este primul pas inaintea inchiderii", a estimat Van Cauwenberge, dupa cum informeaza NewsIn.

Conudcerea grupului Volkswagen anuntase, cu cateva minute mai devreme, incetarea fabricatiei modelului Golf la uzinele de la Bruxelles, adica principalul produs fabricat la aceste uzine, anual fiind produse aproximativ doua sute de mii de exemplare. Reprezentantii Volkswagen nu anuntasera, insa, in comunicat, si reducerea numarului de salariati, decizie care urma sa fie comunicata serviciului pentru personal.

Un numar de 50 de militanti asteptau, marti dimineata, in fata uzinelor Forest, ca delegatii sa le comunice ultimele stiri, deoarece sindicatele au solicitat salariatilor sa ramana acasa marti, inaintea intrunirii de informare care va avea loc miercuri dimineata. Dupa anuntul concedierilor masive, calmul din fata uzinei ar putea sa fie o stare provizorie, deoarece salariatii urmeaza sa se intalneasca marti dupa-amiaza, in fata uzinei, la initiativa sindicatelor.

Un membru al sindicatului socialist FGTB, Joseph De Geyter, in varsta de 43 de ani, a declarat ca e posibil sa apara tensiuni. "Vom convinge pe toata lumea sa vina. Se va incalzi atmosfera", a spus sindicalistul. Salariatii prezenti s-au declarat "dezgustati", la auzul anuntului concedierilor. "Ni se pare ca ne-a parasit toata lumea. Daca patru mii de oameni pot fi concediati, inseamna ca acestia nu conteaza", a declarat De Geyter. Pentru sindicalistul FGTB reducerea a patru mii de posturi inseamna inchiderea uzinei, in mai putin de un an.

Unul dintre colegii acestuia a sustinut, la randul sau, ca stoparea productiei modelului Golf inseamna moartea uzinelor Forest. Schimbarile anuntate de Volkswagen vor avea un impact puternic asupra ratei somajului din Belgia, deoarece Volkswagen dadea de lucru unui numar de zece mii de angajati la companiile subcontractante.

Primarul localitatii Forest, Corinne de Permentier, a declarat ca decizia Volkswagen are implicatii de catastrofa nationala. "Este o catastrofa nationala, din punct de vedere economic si asupra ratei somajului. Obiectivul nostru este sa reducem, cat mai mult, consecintele negative. Am avut o intalnire cu reprezentantii Volkswagen, in cursul diminetii, insa acestia nu mi-au putut spune care va fi volumul productiei anuale pe viitor", a declarat de Permentier. Primarul a facut un apel la calm, dar nu a exclus posibilitatea ca atmosfera sa devina incendiara, dupa-amiaza, cand se vor intalni salariatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri