Trezoreriile au inceput sa returneze banii din taxa auto (taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule), iar in cel mult 15 zile de cand au facut platatile vor vira si dobanzile aferente.

"Dupa efectuarea restituirii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit pct. 3 subpct. 3.1 - 3.17, organul fiscal central competent calculeaza dobanda cuvenita contribuabilului, in cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai tarziu de termenul stabilit prin ordonanta de urgenta pentru restituirea taxelor/timbrului", informeaza institutia.

Dobanda aferenta sumelor platite pentru taxa auto

Pentru contribuabilii care au platit taxa auto in urma cu 10-11 ani, in 2007, suma pe care ar trebui sa o primeasca ca dobanda ar putea reprezenta circa 60-70% din taxa, potrivit estimarilor wall-street.ro.

"Dobanda cuvenita contribuabilului se calculeaza asupra sumei de restituit care se inmulteste cu numarul de zile aferent perioadei cuprinse intre data perceperii taxei/timbrului si data restituirii efective si cu nivelul dobanzii prevazut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, respectiv 0.02%/zi", mai spune institutia.

Restituire taxa auto: cum poti primi banii inapoi si ce documente sunt necesare?

Romanii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013), timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 31 ianuarie 2017), trebuie sa depuna cererea la administratiile financiare de sector (ANAF), in cazul bucurestenilor.

Teodorovici: Taxa auto va fi...
Citeste si: Teodorovici: Taxa auto va fi restituita pana la finalul lunii mai

Dosarul ar trebui depus pana cel tarziu 31 august 2018.

Documente necesare restituirii taxei auto in 2018

  • Cerere conform modelului din Anexa la Ordinul Nr. 1144/1672/2017 din 17 august 2017 pentru aprobarea modelului de cerere privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule;
  • Hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, in copie legalizata;
  • Act identitate pentru persoana fizica/certificatul de inregistrare pentru persoane juridice, in copie;
  • Document de plata cu care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule / taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule / timbrul de mediu pentru autovehicule, in copie;
  • Carte de identitate a autovehiculului, in copie;
  • Extras de cont din care sa reiasa contul IBAN in care se vor vira sumele de restituit, in copie (la persoanele fizice, in cazul in care contul nu apartine titularului hotararii judecatoresti, atunci va trebui sa depuneti si actul de identitate al persoanei care detine contul IBAN inscris in cerere, in copie).
  • Telefon de contact, de preferat mobil.
    Este obligatorie completarea tuturor rubricilor din cererea de restituire.

Sumele pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi platite intre 1 ianuarie 2018 si 31 decembrie 2018, iar cele pentru timbrul de mediu intre 1 septembrie 2018 si 31 martie 2019.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Indicele ROBOR scade pe 5 din...
Citeste si: Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Extinderea programului de indatorare, pe masa Guvernului! Care e suma?