Romanii au preferinte clare in ceea ce priveste masinile pe care le cumpara – se indreapta aproape total spre Germania, achizitionand din Autovit.ro, cea mai mare platforma online de tranzactii auto din Romania, in special Volkswagen, BMW si Audi, conform lui Andrei Bereanda, business manager Autovit.ro si OLX Cars.

WALL-STREET.ro: Cum s-au schimbat preferintele romanilor in materie de masini achizitionate/vandute online de-a lungul anilor? Pe ce se pune in prezent mai mult accent?

Andrei Bereanda: Volkswagen, BMW si Audi au fost si in 2017 cele mai cautate, dar si cele mai vandute marci de masini de pe Autovit.ro. Totodata, marcile din top 10 cele mai vandute masini de pe Autovit.ro au fost aceleasi ca in 2016, semn ca romanii au preferinte clare cu privire la producatorii auto. Cea mai mare valoare totala a vanzarilor s-a inregistrat la BMW – romanii au cumparat autoturisme produse de constructorul german in valoare de peste 100 milioane de euro.

W-S.ro: Cum ati sfatui un vanzator sa posteze anunturi pentru vanzarea de masini, pe Internet? La ce trebuie sa se uite/cum ar trebui realizate fotografiile/ce detalii trebuie sa ia in calcul?

AB: Este chiar simplu sa faci fotografii corecte unei masini care sta pe loc, chiar si daca le faci cu un aparat compact. Cateva sfaturi tehnice ar fi sa foloseasca un aparat care functioneaza corect, sa acorde atentia cuvenita incadrarii subiectului, sa nu miste aparatul in momentul declansarii. De asemenea, este important sa spele masina inainte de a o fotografia si sa o fotografieze din unghiurile cele mai corecte: ¾ fata si spate, motor si interior. Nu trebuie sa fotografieze in contra-lumina, lumina trebuie sa bata pe masina, nu din spatele ei.

Si cateva sfaturi artistice: sa amplaseze masina intr-un cadru cat mai placut, curat, elegant, cu legatura cu masina - oras pentru autoturisme, natura pentru 4×4, etc., sa foloseasca unghiuri cat mai corecte. Daca au un obiectiv zoom, este de preferat, mai degraba sa se indeparteze 4-5 metri de masina si sa dea zoom usor, decat sa fie prea aproape si sa foloseasca setarea de superangular, sa caute locuri in care sa nu aiba reflexii sau umbre pe caroserie, sa nu deschida geamurile, usile, capota. Iar daca acestia prefera lumina diminetii sau a dupa amiezii, sa fie atenti la fundalul din spatele masinii pentru a nu suprapune stalpi, cosuri, tomberoane de parca ar fi lipite de masina.

W-S.ro: Care sunt cele mai frecvente erori ale vanzatorilor atunci cand pun la vanzare o masina?

AB: In ceea ce priveste fotografia produsului, erorile cele mai frecvente sunt trunchierea masinii prin incadrare, fotografierea in lumina prea puternica, de pranz, generatoare de umbre dizgratioase pe caroseria masinii, masina prea mica in cadru, amplasarea masinii in ambient nepotrivit, deranjant, fotografierea in lumina prea putina, masina fiind aproape invizibila, fotografii miscate, sau fotografii neclare din cauza aparatului.

Cate anunturi sunt pe Autovit.ro?

W-S.ro: Cate anunturi active sunt, in prezent, pe Autovit.ro? Dar pe OLX? Cum a evoluat numarul acestora?

AB: In primele trei luni ale anului au fost active peste 90.000 de oferte, dintre care aproape 50% au fost oferte noi publicate in fiecare luna. In orice clipa, pe Autovit.ro sunt aproximativ 30.000 de anunturi pentru autoturisme, 150.000 pentru piese auto, 3.000 pentru camioane, 2.500 pentru autoutilitare si 100 pentru motociclete. Pe OLX am avut in media 160.000 de anunturi active in fiecare luna, si peste 600.000 de oferte de piese auto.

W-S.ro: Ce pondere din anunturi provin din Bucuresti, ce pondere din restul tarii?

AB: In primle luni ale anului 2018, Bucurestiul a avut cele mai multe anunturi noi, cu aproape 14.000, iar pe locul doi s-a situat judetul Cluj cu 4.500 de anunturi. Un top cinci al celor mai active zone este completat de Arges, Timis si Arad.

Piata masinilor second-hand din import, la cel mai ridicat nivel

W-S.ro: Cum vor evolua vanzarile de masini second hand anul acesta si ce tendinte au fost inregistrate in 2017, luand in calcul si eliminarea timbrului de mediu? Ce efecte va avea/are aceasta eliminare?

AB: Piata masinilor second-hand din import a atins cel mai ridicat nivel de cand exista statistici, trecand de jumatate de million de unitati. Piata a crescut cu 74% si a spulberat recorduri din trecut, cel mai mare nivel fiind in 2008, cand au fost 300.000 de unitati. Piata masinilor second-hand pe plan intern a marcat, la randul ei, un record de peste 496.000 de unitati anul trecut. Aceasta categorie a crescut cel mai mult fata de 2016, cu 99%, eliminarea timbrului de mediu permitand multora sa-si vanda usor masina altui cumparator din tara.

W-S.ro: Cand considerati ca vor “prinde” si in Romania masinile electrice sau/si hibride cu adevarat? Ce ar trebui sa faca autoritatile/Guvernul pentru a impulsiona cresterea numarului de masini de acest tip?

AB: Masinile electrice devin din ce in ce mai importante ca prezenta pe piata din Romania. Chiar daca reteaua de prize dedicate pentru incarcare aproape ca nu exista, lucrurile au inceput sa se schimbe si sa existe posibilitatea de a incarca masinile electrice, cel putin in orasele mari. De aceea, optiunea de a achizitiona o masina cu propulsie electrica este din ce in ce mai palpabila pentru multi dintre cei care circula zilnic prin aglomeratiile urbane.

W-S.ro: Ce pondere din traficul pe Autovit.ro provine din mobile/aplicatiile mobile si cum evolueaza aceste ponderi?

AB: Martie, octombrie si noiembrie raman cele mai puternice luni pentru tranzactiile auto. In aceste perioade, cresc cu aproximativ 10-20% atat numarul de oferte de pe platforma, cat si cautarile de autoturisme.

Citeste si:

    Ca pondere, 56% din trafic provine din desktop si 44% de pe mobile. In medie, un utilizator isi petrece 7 minute pe site si viziteaza in medie 8 pagini.

    W-S.ro: Ce venituri estimati pe anul curent si ce evolutie fata de 2017?

    AB: In 2017, pe Autovit.ro au fost publicate peste 250.000 de anunturi noi, martie fiind luna cu cele mai multe oferte in platforma, urmata de octombrie si mai. Tot martie a fost si luna cu cele mai multe masini declarate vandute pe Autovit.ro – peste 6.000 de unitati, in valoare totala de 55 de milioane de euro.

    Mai mult de 64.000 de masini au fost vandute prin intermediul Autovit.ro in 2017, iar valoarea totala a tranzactiilor efectuate a avut o valoare de aproximativ 600 de milioane de euro.

    Din estimarile Autovit.ro, anul 2018 se poate incheia cu peste 350.000 de reinmatriculari. Putem vedea deja ca primele trei luni ale anului au adus peste 90.000 de oferte active pe platforma, dintre care aproape 50% au fost oferte noi publicate in fiecare luna.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Auto »



      Setari Cookie-uri