Tesla este un brand american de masini electrice renumit pentru performantele modelelor sale, disponibile in Romania prin cativa dealeri auto, compania neavand reprezentanta oficiala pe aceasta piata.

Lipsa unei reprezentante oficiale in Romania face ca aceste masini sa nu poata fi cumparate prin Programul Rabla Plus, care ofera un bonus de 10.000 de euro la cumpararea unei masini electrice.

Unul dintre dealerii auto care importa modele Tesla in Romania este compania Auto Vision, care are ca sursa directa stocul Tesla Germania. Printr-un partener agreat gama de modele Tesla noi, foarte putin rulate (max. 5000-10000 km) si rulate 1-2 ani vechime, maxim 50.000 km, sunt aduse in Romania.

Care este pretul unui Tesla Model S in Romania

Un sedan Tesla Model S 90D, 421 CP, an de fabricatie 2017, cu 5.000 km, are un pret net de 93.000 euro prin Auto Vision. SUV-ul Tesla Model X 100D, 421 CP, an de fabricatie 2017, cu 2.500 km, are un pret net de 112.500 euro.

Dealerul de masini Auto Vision a adus primul exemplar Tesla in Romania in urma cu doi ani, iar anual livreaza intre 3 si 5 masini electrice americane. Preturile modelelor Tesla oferite de acesta sunt cele din Germania, la care se adauga transportul si o marja de 2%.

"In acest moment avem angajate cateva discutii cu posibili clienti interesati, dar pot sa iti spun ca in general clientii achizitioneaza masini care sunt pe stoc sau cu termene de livrare extrem de apropiate (max. 1-2 luni). Cam 50-60 clienti intreaba de modele Tesla intr-un an, insa destul de putini ajung sa o si cumpere. Noi comercializam 3-5 unitati pe an. Majoritatea clientior stiu ce vor, vin direct cu configuratiile facute. Majoritatea cauta masini cu putini km, crezand ca asa vor beneficia de o reducere de 30%-40% fata de pretul de lista. Nimic mai fals. In realitate, in acest caz, reducerea este undeva pe la 5%. Tesla are o politica foarte stricta de comercializare a modelelor sale. Preturile sunt fixe, nu exista discount-uri. Stiu ca pentru un roman acest lucru este de neconceput, dar este purul adevar. Avansul este de 20%, restul fiind platit la livrarea masinii. Noi lucram pe configuratorul Tesla din Germania. Asadar sunt aceleasi preturi pe care si un client german le are", a declarat Andrei Dumitrescu, director general Auto Vision SRL.

Auto Vision prefera sa importe masini Tesla din Germania din motive de garantie. Pentru masinile din SUA, rezolvarea problemelor pe garantie devine mai complicata.

Tesla Model S

De ce nu exista o reprezentata oficiala Tesla in Romania

"Cred ca principalul motiv pentru care nu exista Tesla oficial in Romania este absenta totala a infrastructurii: autostrazi, puncte de incarcare, etc. Exista in ultimul an o atentie mai mare a mediului public si privat asupra statiilor de incarcare, insa Romania este departe de ce ar trebui sa fie. Din pacate. Iar aceste statii de incarcare inseamna investitii uriase pe care numai firme foarte mari le pot face. De la autoritatile publice nu am foarte mari sperante", mai spune managerul Auto Vision.

In Romania circula in prezent cel putin 20-30 modele Tesla, considera Andrei Dumitrescu.

Romanii sunt interesati de Tesla Model3, insa termenele de livrare extrem de mari ii determina sa se razgandeasca.

Ce intrebari pun clientii de Tesla inainte de a comanda masina

Clientii romani sunt interesati, pe langa modele, si de partea de service sau de reteaua nationala de statii de incarcare.

"In urmatorii ani, este foarte clar ca vom asista la o “electrificare” puternica a pietii auto europene, iar Romania, ca isi doreste sau nu, va trebui sa se raporteze din ce in ce mai mult la acest lucru. Suntem in Europa si nu vom putea sta alaturi foarte mult timp in acest domeniu. Piata auto mondiala se schimba si incet incet si noi va trebui sa ne “reasezam” noilor coordonate", mai spune Andrei Dumitrescu.

Tesla Motors a fost infiintata in 2003. Printre fondatorii sai se numara Elon Musk si Martin Eberhard. Denumirea firmei este data de catre numele inginerului si fizicianului Nikola Tesla. Actiunile companiei sunt detinute de catre investitorii Mountain View, Larry Page, guvernul din Abu Dhabi si Daimler. Pozitia de CEO in cadrul companiei Tesla Motors este detinuta de catre Elon Musk.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri