Ministerul Transporturilor vrea stoparea inmatricularii de vehicule cu volanul pe dreapta si supune spre aprobare modificarea si completarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7.

Exceptie de la aceasta regula vor face masinile de salubritate. Din martie 2019, Marea Britanie nu va mai face parte din UE, deci din acel moment romanii nu vor mai putea inmatricula masini cu volanul pe dreapta.

"La capitolul IV, dupa punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 31, cu urmatorul cuprins: „Sistemul de directie. Postul de conducere trebuie sa fie situat pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate in serviciile publice comunitare (curatenie stradala), precum si autovehiculele care au fost inmatriculate ultima data intr-un alt stat membru al UE si care nu au suferit modificari in raport cu configuratia de inmatriculare initiala. Pentru acestea din urma, in cazul autovehiculelor din categoriile M2 si M3, usile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreapta, in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se arata in proiectul ministerului.

Din categoria M2 fac parte vehicule concepute si construite pentru transportul de persoane, care au in afara scaunului conducatorului mai mult de opt locuri pe scaune si o masa maxima ce nu depaseste 5 tone; iar in categoria M3 intra vehicule concepute si construite pentru transportul de persoane care au in afara scaunului conducatorului mai mult de opt locuri pe scaune si masa maxima ce depaseste 5 tone.

Luna trecuta, reprezentantii ARR au avut o intalnire cu oficiali ai RAR, APIA, ASF si ai Politiei Romane pentru a discuta despre un proiect de lege care ar interzice circulatia masinilor cu volan pe dreapta in Romania. Polonia a cerut interzicerea vehiculele cu volan pe dreapta pe sosele, insa Curtea Europeana de Justitie nu a fost de acord.

Citeste si:
Proiect de lege: Romanii vor putea munci pana la 70 de ani
Romanii vor putea munci pana...

In 2016, exista o propunere ca, indiferent de experienta, soferii care vor sa conduca masini cu volanul pe dreapta sa treaca mai intai pe la instructorul auto, pentru cel putin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism.

Sursa foto: Photo by takahiro taguchi on Unsplash


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania