Programul Rabla 2019 vine cu o cerinta noua care pare ireala. Si anume, toate masinile care vor fi aduse la casat anul viitor trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica (ITP) valabila.

Decizia vine pentru a elibera soselele de masini poluante aflate in circulatie. Masinile abandonate care nu mai functioneaza trebuie sa ajunga la fier vechi, nu vor mai fi primite in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national.

Este considerat autovehicul uzat "orice autoturism, microbuz, autoutilitara usoara sau autospeciala/autospecializata usoara, cu inspectia tehnica periodica (ITP) - valabila la momentul inscrierii la producatorul validat (incepand cu ianuarie 2019) pentru persoanele fizice, si la momentul depunerii dosarului de acceptare (incepand cu ianuarie 2019) pentru persoanele juridice, inmatriculat/inmatriculata in Romania", se arata in proiect.

Autovehiculul trebuie sa contina componentele esentiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor autovehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie) si sa aiba in cursul anului inscrierii in program o vechime mai mare sau egala cu 8 ani de la anul fabricatiei. Daca anul inmatricularii inscris in cartea de identitate este anterior anului fabricatiei, se considera an de fabricatie anul inmatricularii.

Conditii programul Rabla 2019:

Anul acesta, programul Rabla a inceput la jumatatea lunii martie cu 20.000 de tichete si a fost suplimentat in luna august cu inca 30.000 de tichete. Prima de casare este tot de 6.500 de lei la programul conventional. La prima de casare se poate adauga un ecobonus de 1.000 lei in cazul achizitionarii unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km in regim de functionare mixt si/sau un ecobonus de 1.700 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Citeste si:
Cinci masini electrice care costa sub 16.000 euro prin Rabla Plus
Cinci masini electrice care...

Conditii programul Rabla Plus:

Inscrierile in programul Rabla Plus au demarat pe 26 martie si se vor incheia pe 28 septembrie 2018. Sunt eligibile in acest program autovehiculele noi pur electrice sau autovehiculele noi electrice hibride cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km. Ecotichetul nu poate depasi 50% din valoarea masinii si este in cuantum de: 45.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric; 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.

Sursa foto: Tyler Olson / shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Reguli mult mai aspre la ITP. Ce spun reprezentantii RAR
Setari Cookie-uri