Marca Dacia si uzina de la Mioveni implinesc azi o jumatate de secol de existenta.De-a lungul celor 50 de ani au fost fabricate peste 6 milioane de automobile, din care mai mult de 3,5 milioane dupa lansarea modelului Logan, in 2004.

In data de 20 august 1968 era inaugurata Uzina de Autoturisme Pitesti (UAP).

Primul autoturism iesit de pe portile uzinei purta numele Dacia 1100 si era un vehicul produs dupa licenta modelului Renault R8. Un an mai tarziu intra in fabricatie Dacia 1300, care avea sa fie modelul de baza al marcii timp de aproape trei decenii. Fabricat in numeroase variante - berlina, break, pick-up si derivat chiar intr-o versiune sport cu doua usi – modelul va ramane in memoria a generatii de soferi drept „masina care a pus Romania pe roti”.

Dacia 1100

Infiintata la sfarsitul anilor 60 in urma unui acord de colaborare intre statul roman si firma Renault, Dacia a revenit la radacinile sale in 1999, odata cu preluarea marcii si a uzinei de la Mioveni de catre grupul francez. Dacia este azi cea mai mare companie din Romania, cu o contributie semnificativa la Produsul Intern Brut si la exporturile tarii si cu un rol structurant in economie prin intermediul unei vaste retele de furnizori.

De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile. Productia primului an – 2 030 de vehicule asamblate in 1968 – se realizeaza in prezent in mai putin de o zi si jumatate. Peste 90% din automobilele fabricate iau calea exportului, modele precum Sandero sau Duster figurand in topurile de vanzari de pe cele mai exigente piete europene. Parte a Groupe Renault, Dacia este in 2018 o marca dinamica, lider pe piata din Romania si aflata in plina expansiune pe plan international. Platforma industriala de la Mioveni numara in prezent 14.000 de salariati, care beneficiaza de conditii de lucru moderne, la nivel european.

Dacia produce in Romania aproape 350.000 de autoturisme pe an. La acestea se adauga peste 500 000 de motoare si peste 500 000 de cutii de viteze, din care o parte importanta sunt exportate, prin intermediul Directiei Logistice Dacia si a celui mai mare centru logistic al Aliantei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance International Logistic Network (AILN). Activitatea de inginerie se deruleaza la cele mai inalte standarde internationale, in cadrul centrului de inginerie, Renault Technologie Roumanie, inclusiv la Centrul Tehnic Titu, inaugurat in anul 2009.

Gama Dacia, compusa in 1968 dintr-un singur model, cuprinde in prezent sapte modele, din care trei (Lodgy, Dokker si Dokker Van) sunt produse, incepand din 2012, in uzina Groupe Renault de la Tanger, in Maroc.

Dacia in cifre:

- Dacia este cea mai mare companie din Romania, cu o cifra de afaceri de peste 5 mld euro in 2017
- In 50 de ani au fost fabricate la Mioveni peste 6 milioane de vehicule marca Dacia
- Dacia este liderul pietei auto din Romania, cu o cota de circa 30% din vanzarile de vehicule noi
- modelele Dacia sunt vandute in 44 de tari, pe 4 continente
- peste 90% din productia uzinei de la Mioveni este comercializata la export
- principalele 3 piete de export sunt, in prima jumatate a anului 2018: Franta, Germania, Italia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri