Locuitorii Sectorului 4 isi vor putea rezerva un loc de parcare din cele disponibile, prin intermediul unei aplicatii mobile, iar, cat de curand, cei care le vor ocupa spatiul platit se vor trezi cu rotile blocate.

Primaria Sectorului 4 are 43.990 de locuri de parcare de resedinta. Din acestea, 5.201 locuri sunt libere pentru a fi rezervate prin contract.

”Am asezat pe o harta GIS (e vorba de un sistem informational geografic) toate locurile de parcare din sector. Aceasta va putea fi accesata prin aplicatia mobila pe care o vom lansa in zilele urmatoare, printr-o procedura intuitiva. Singurul lucru pe care trebuie sa-l ai pregatit inainte de a accesa aplicatia este sa scanezi buletinul, certificatul de inmatriculare al masinii si asigurarea RCA a autovehiculului”, a explicat directorul general al Directiei de Mobilitate Urbana Sector 4, Ioan Gaf-Deac.

Potrivit acestuia, primul pas este completarea adresei de domiciliu, pentru ca apoi sa i se afiseze utilizatorului harta locurilor de parcare din zona sa, pe care locurile neatribuite sunt evidentiate cu verde.

Dupa primirea e-mail-ului de validare a cererii, se poate face plata, fie in sistem ZebraPay (exista circa 500 de puncte de plata in Sectorul 4 si peste 2.000 la nivelul Capitalei), fie online, pe site-ul care va deveni activ odata cu lansarea aplicatiei.

O schimbare fata de regulamentul precedent consta in faptul ca solicitantul isi poate rezerva un loc de parcare pe o raza de 250 de metri in jurul resedintei sale, fata de 30 de metri, cat era prevazut in regulamentul anterior.

Softul calculeaza automat, conform zonarii fiscale si perioadei ramase pana la finalul anului, costul ocuparii parcarii, asa ca reprezentantilor primariei nu le ramane decat sa printeze contractul care se genereaza automat, dupa validarea platii si sa il trimita titularului, acasa, prin curier, impreuna cu un card de parcare de resedinta pe care acesta trebuie sa-l afiseze in parbriz, pentru a certifica faptul ca are autorizatie sa ocupe locul respectiv.

”Contractele au un cod QR, cardurile vor avea si ele un cod QR, iar acestea se vor corela intre ele, astfel incat atunci cand noi, Directia de Mobilitate Urbana, sau Politia locala, la o sesizare, vom merge sa verificam daca cineva a parcat in locul reclamantului, scanand acest cod QR vom putea vedea exact toate datele utilizatorului respectiv. Cetatenii care vor scana acest cod QR afisat in parbriz, nu vor avea acces la datele personale ale detinatorului parcarii, ci doar vor putea verifica daca acesta ocupa exact locul pentru care plateste”, a subliniat seful Directiei de Mobilitate Urbana.

Pana in aprilie 2018, locurile de parcare de resedinta de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti au fost atribuite in ordinea vechimii cererilor, iar acestea s-au dovedit insuficiente pentru numarul mare de autovehicule.

Mai mult decat atat, prin noul sistem de rezervare se urmareste transparentizarea gestionarii locurilor de parcare de resedinta si simplificarea procesului de atribuire, nemaifiind necesara deplasarea la sediul Directiei Mobilitate Urbana Sector 4.

Parchezi pe locul unei persoane cu dizabilitati, platesti 500 de lei deblocarea rotilor

Odata cu noile reglementari ocuparea abuziva a unui loc de parcare de resedinta va putea fi sanctionata, de catre reprezentantii Directiei Mobilitate Urbana Sector 4, prin blocarea rotii autovehiculului care a parcat abuziv. Tarifele pentru deblocarea rotii vor fi progresive, dupa cum urmeaza:

a) Pentru prima abatere inregistrata in baza de date electronica a Directiei Mobilitate Urbana Sector 4, pentru numarul respectiv de inmatriculare – deblocarea va fi gratuita, insotita de un avertisment care va contine prevederile (in sinteza) ale prezentului Regulament. Daca nu se solicita deblocarea rotii in termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat va fi cel prevazut la lit.b si se va calcula pentru fiecare zi in care persista situatia.

b) Pentru a doua abatere inregistrata in baza de date electronica a Directiei Mobilitate Urbana Sector 4, pentru acelasi numar de inmatriculare – tariful este de 50 lei. Daca nu se solicita deblocarea rotii in termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat va fi cel prevazut la lit.c si se va calcula pentru fiecare zi in care persista situatia.

c) Pentru a treia abatere inregistrata in baza de date electronica a Directiei Mobilitate Urbana Sector 4, pentru acelasi numar de inmatriculare – tariful este de 100 lei. Daca nu se solicita deblocarea rotii in termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat va fi cel prevazut la lit.d si se va calcula pentru fiecare zi in care persista situatia.

d) Pentru a patra abatere inregistrata in baza de date electronica a Directiei Mobilitate Urbana Sector 4, precum si urmatoarele, pentru acelasi numar de inmatriculare – tariful este de 250 lei. Daca nu se solicita deblocarea rotii in termen de 24 de ore de la blocare, tariful aplicat se va calcula pentru fiecare zi in care persista situatia.

e) Pentru ocuparea abuziva a unui loc de parcare de resedinta destinat personelor cu handicap, marcate corespunzator, tariful de deblocare va fi de 500 lei/zi.

Sursa foto: nikamo / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri