Anvelopele masinii tale trebuie sa fie, tot timpul, in cea mai buna stare de functionare, daca nu vrei sa ai parte de accidente sau incidente in trafic. Astfel, este esential ca anvelopele sa nu fie uzate si, de asemenea, sa fie umflate corespunzator. Descopera, in continuare, cateva informatii foarte valoroase despre durata de viata la anvelope.

Atentie la codul DOT

Unele anvelope sunt marcate cu un cod DOT (acronimul DOT vine de la „Departament of Transportation”, adica Departamentul de Transporturi din Statele Unite ale Americii). Codul DOT este format din patru cifre. Primele doua cifre ale codului DOT reprezinta saptamana cand a fost fabricata anvelopa, iar ultimele doua cifre arata anul de productie. Iata un exemplu de cod DOT: „3610”. Conform exemplului anterior, anvelopa a fost fabricata in a 36-a saptamana din 2010. Daca anvelopele masinii tale sunt inscriptionate cu coduri DOT, poti sa calculezi, foarte usor, cat de vechi sunt.

Depozitarea gresita afecteaza durata de viata a anvelopelor

Tu unde iti depozitezi cauciucurile de iarna sau pe cele de vara? Le pastrezi pe balcon ori in garaj? Conditiile de depozitare sunt foarte importante cand vine vorba de cauciucuri, deoarece o temperatura prea ridicata sau prea scazuta afecteaza durata de viata a cauciucurilor. In cazul in care nu stiai, anvelopele de iarna trebuie depozitate la temperaturi scazute, iar cele de vara ar fi bine sa fie pastrate la o temperatura mai ridicata. Daca anvelopele nu sunt depozitate in conditii optime si nu sunt protejate de razele ultraviolete, cauciucul o sa imbatraneasca mai repede.

Dupa cati ani schimbi anvelopele

Daca o sa faci o cautare pe Google dupa cuvintele cheie „cand trebuie sa schimbi anvelopele” o sa gasesti nenumarate articole pe subiect, iar din respectivele articole o sa reiasa ca pneurile se inlocuiesc dupa sase sau dupa zece ani, indiferent daca au fost folosite sau nu. De ce sase sau zece ani? Diferenta este data de sursa informatiei. Unele surse apreciaza ca anvelopele se inlocuiesc dupa sase ani, iar altele evidentiaza ca pneurile se schimba dupa zece ani. Sfatul nostru este sa nu folosesti un set de anvelope mai mult de sase ani.

De asemenea, o alta recomandare pe care o avem pentru tine este sa analizezi, periodic, martorii de uzura. Ei iti arata cat de mult au fost rulate anvelopele tale. In cazul anvelopelor de vara, este obligatoriu ca martorii de uzura sa depaseasca 1,6 milimetri (mm). La anvelopele de iarna, martorii de uzura trebuie sa fie peste 4 mm. Daca martorii de uzura sunt sub 1,6 mm sau 4 mm (la anvelopele de iarna), se impune schimbarea pneurilor.

Cum prelungesti durata de viata a anvelopelor

Inlocuirea tuturor cauciucurilor este extrem de scumpa, asa ca ar fi indicat sa incerci sa prelungesti durata de viata a anvelopelor masinii tale. Cel mai simplu lucru pe care il poti face daca vrei sa prelungesti durata de viata a anvelopelor de autoturismul tau este sa verifici, saptamanal, presiunea din pneuri. Cauciucurile umflate necorespunzator se uzeaza mai repede si, de asemenea, genereaza un consum suplimentar de carburant.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri