Mercedes-Benz prezinta noul Clasa B, model disponibil pentru vanzare incepand cu 3 decembrie 2018, livrarile urmand sa fie facute in februarie 2019.

Noul Mercedes-Benz Clasa B vine cu o consola centrala, care se ingusteaza spre margini, decupata in zona soferului si a pasagerului din fata. Interfata intuitiva a sistemului multimedia MBUX este revolutionara. Punctele forte includ grafica impresionanta, sistemul controlat vocal „Hey Mercedes”, un ecran tactil standard si MBUX.

In ceea ce priveste siguranta activa, sistemele de asistenta la conducere imprumuta functii de la Clasa S. Interiorul este acum mai spatios, iar motoarele mai eficiente si ecologice. Noutatea este transmisia cu dublu ambreiaj si opt trepte de viteze.

Noul Clasa B are un ampatament alungit (2729mm) cu console scurte, a plafonului extins, usor coborat, si a rotilor de 16-19 inch pentru proportii dinamice. Aspectul progresiv al partii frontale, care face fluid tranzitia dintre capota pana la stalpul A si parbriz, si caroseria robusta subliniaza aspectul sportiv al noului Clasa B.

Valoarea cd a noului Clasa B incepe de la 0,24 (anterior de la 0,25). Plafonul coborat contribuie la circularea eficienta a curentilor de aer, datorita dimensiunii reduse a partii frontale. Mai mult, inginerii in aerodinamica au redus nivelul zgomotului produs de vant, datorita proiectarii cat mai in detaliu, beneficiile fiind un nivel ridicat de vigilenta si posibilitatea de a discuta relaxat.

Interiorul Clasei B este la fel de modern ca mult apreciatul si revolutionarul interior al noului Clasa A, insa distinct: in timp ce instrumentarul de bord al Clasei A este impartit in doua corpuri dispuse pe orizontala, cel al Clasei B consta intr-un singur corp, care se ingusteaza spre pasageri, decupat in dreptul soferului si al copilotului.

Consola centrala, controlata tactil, si sistemul input sunt integrate intr-un panou negru, similar celui de la Clasa E. Iluminatul ambiental cu 64 de culori si 10 game de culori, o caracteristica unica pentru acest segment, permite ajustarea individuala, in functie de dispozitia pasagerilor.

Scaunele sunt mai late si, prin urmare, ofera o pozitie mai confortabila, si ofera o gama mai larga de reglare, ceea ce permite un spatiu mai mare in inaltime.

Pentru prima data, Clasa B se poate conduce semi-autonom in anumite situatii, fiind echipat cu sisteme imbunatatite de camere si radare pentru a anticipa traficul cu pana la 500 metri inainte, utilizand, in acelasi timp, harti si sistemul de navigatie pentru functii de asistenta. De exemplu, functia Active Distance Assist DISTRONIC din pachetul Driving Assistance sprijina soferul in multe situatii de trafic, de exemplu anticipand si ajustand viteza optima a autovehicului in aproprierea ambuteiajelor si intersectiilor. De asenenea, sunt disponibile functiile Active Emergency Stop Assist si Active Lane Change Assist.

Noul Clasa B este echipat standard cu functia Active Brake Assist, care anunta soferul in cazul unui impact iminent cu un vehicul din fata, care se deplaseaza incet, opreste sau stationeaza – iar acum chiar si cu pietoni si biciclisti care traverseaza.

Motorizari noul Clasa B

Comparativ cu predecesorul sau, noul Clasa B este propulsat de motoare noi, eficiente, compatibile cu normele Euro 6d-TEMP. Noutatea este versiunea montata transversal a motorului pe benzina OM 654, de 2 litri, cu 110 kW si 140 kW, cu carcasa din aluminiu si proces de combustie stepped-bowl. Datorita tratamentului extins aplicat pe sistemul de evacuare cu un catalizator SCR suplimentar, Clasa B cu versiunea OM 654q este primul model compact de la Mercedes-Benz certificat in conformitate cu standardul Euro 6d, care va deveni obligatoriu pentru noile modele incepand cu 01.01.2020.

Motorul mai mare reprezinta o imbunatatire la motorul cu patru cilindri (OM 608) deja cunoscut de la Clasa A, cu o capacitate de 1,5 litri, pana la 85 kW si pana la 260 Nm.

Sunt disponibile doua motoare pe benzina cu patru cilindri din seria M 282, cu o capacitate de 1,33 litri si 100 kW / 120 kW. Inovatiile includ gestionarea cilindrilor (in combinatie cu transmisia 7G-DCT), forma delta a capului cilindrului si filtrul de particule.

Noul Clasa B va fi disponibil, initial, exclusiv cu transmisie cu dublu ambreiaj. Noutatea este cutia 8G-DCT in opt trepte, care este utilizata in combinatie cu motorul mai mare pe benzina. Dupa lansare, vor urma si alte variante de motorizare, precum si variante cu tractiune integrala 4MATIC. Modelul standard are un rezervor de 43 de litri, optional fiind disponibil rezervorul de 51 de litri, in functie de motor.

In toate versiunile Clasa B, rotile din fata dispun de suspensii McPherson si suspensii Wishbone din aluminiu forjat. Acest lucru determina ca greutatea sistemului de suspensie sa fie cat mai mica in favoarea sigurantei si confortului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri