Jaguar Land Rover ar putea reduce substantial numarul de locuri de munca, dupa o scadere de doua cifre a cererii in China si o scadere importanta a vanzarilor de diesel in Europa.

"Reducerea numarului de locuri de munca va fi mare si va afecta managementul, cercetarea, vanzarile, designul", a spus o sursa apropiata companiei, scrie Automotive News Europe, care citeaza Reuters.

Taierea va fi "substantiala" si ar putea ajunge la 5.000 de job-uri, a declarat sursa, scrie BBC.

Anul trecut, din aprilie pana in septembrie, Jaguar Land Rover a pierdut peste 450 de milioane de dolari, din cauza cererii in scadere pentru masinile cu motorizari diesel si a vanzarilor mai mici din China.

Producatorul britanic a redus deja numarul de angajati cu aproximativ 1.000 de locuri de munca in Marea Britanie si a inchis uzina Solihull pentru doua saptamani. De asemenea, compania a redus programul de lucru si la fabrica din Castle Bromwich, Birmingham.

Compania din Marea Britanie, detinuta de grupul Tata din India, are un plan de economii de 2,5 miliarde de lire sterline timp de 18 luni. Din acest total, un miliard de lire sterline va rezulta din reducerea a 500 de milioane de lire din planurile de investitii pentru anii 2019 si 2020.

JLR ar putea inchide una dintre fabricile sale din Marea Britanie, Castle Bromwich din Birmingham fiind cea mai amenintata. JLR a fost in 2016 cel mai mare producator de automobile din Marea Britanie, cu aproape 40.000 de angajati.

Compania a inregistrat profituri de peste un miliard de lire sterline pentru fiecare exercitiu financiar incepand cu 2011, dupa ce vanzarile au crescut de la 241.000 in acelasi an la 614.000 in 2018.

JLR a fost la un pas de a construi aproximativ 1 milion de vehicule pana la inceputul deceniului, dar productia din 2018 a scazut, vanzarile fiind in primele unsprezece luni mai mici cu 4,4%. Si vanzarile in China au scazut cu 50% in noiembrie si cu 19% in primele 11 luni ale anului 2018.

Modelele diesel reprezinta 90% din vanzari si 45% din cererea globala, potrivit companiei. Cererea de motorina a scazut dupa scandalul emisiilor, declansat de VW.

JLR spune ca cele trei fabrici de automobile din Marea Britanie se vor opri in mai putin de 80 de zile, daca parlamentarii vor respinge o intelegere Brexit cu UE, ceea ce ar conduce la costuri vamale intre Marea Britanie si Europa.

Britanicii au deschis o noua fabrica in Slovacia cu o capacitate de 150.000 masini pe an, unde este construit SUV-ul Land Rover Discovery. Analistii spun ca aici urmeaza sa intre in productie si SUV-ul Land Rover Defender.

Sursa foto: By Razvan Iosif / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri