Piata auto chineza - cea mai mare din lume - ar urma sa inregistreze un ritm lent de crestere in 2019, deoarece expansiunea economica slaba ar putea afecta consumul, a avertizat Asociatia Producatorilor Auto din China (CAAM), transmite Xinhua, potrivit Agerpres.

Aproximativ 28 milioane de vehicule vor fi vandute probabil in China anul acesta, aproape de nivelul din 2018. Livrarile de vehicule comerciale ar putea creste cu 1%, la 4,4 milioane de unitati, in timp ce vanzarile de automobile electrice si hibride vor inregistra un avans de 33%, la aproximativ 1,6 milioane de unitati, previzioneaza analistii CAAM.

Schimbarile structurale din sectorul auto se vor intensifica, cel mai rapid avans urmand sa se inregistreze pe segmentul masinilor de nivel mediu si premium, SUV-uri, automobile electrice si hibride, apreciaza Shi Jianhua, adjunctul secretarului CAAM.

Datele Asociatiei Producatorilor Auto din China arata ca anul trecut vanzarile de masini de pasageri au totalizat 22,35 milioane, in scadere cu 5,8% fata de 2017. Este primul declin pe piata auto chineza din ultimii 28 de ani.

Razboiul comercial si scaderea actiunilor companiilor chineze i-au descurajat pe cumparatori, ceea ce inseamna noi probleme pentru o industrie care se confrunta deja cu semnale de alarma la nivel mondial.

Totusi, afirma Shi, piata auto din China inca are un potential ridicat de crestere deoarece numarul locuitorilor care detin masini este inca scazut comparativ cu nivelul mediu pe plan global.

Datele oficiale arata ca cetatenii chinezi detineau aproximativ 240 de milioane de vehicule la finele lui 2018, in crestere fata de 22,85 milioane de unitati in 2017.

Ceea ce se intampla in China nu este decat o reflectare a situatiei la nivel mondial, unde cresterea preturilor, tensiunile politice, scaderea apetitului pentru automobilele diesel si noile servicii de car-sharing incep sa reduca cererea de automobile pe piete precum Marea Britanie si SUA. In conditiile in care si ultima mare speranta, China, incepe sa dea semne de scadere a vanzarilor, industria auto mondiala ar putea fi deja in recesiune, sustin analistii de la RBC Capital Markets.

De asemenea, analistii de la Goldman Sachs Group se asteapta ca licrvrarile de automobile in China sa scada cu 7% in acest an, fiind posibil ca vanzarile sa isi revina in 2020 cu o crestere de 3%.

Specialistii se asteapta ca in acest an avansul economic pentru a doua mare economie a lumii sa incetineasca pana la 6,2%, de la 6,6% in 2018, pe masura ce incertitudinile cu privire la razboiul comercial se vor adauga la diminuarea increderii consumatorilor.

"Cresterea economica generala este un factor cheie pentru cererea de automobile. O crestere continua a pietei auto vine ca urmare a majorarii veniturilor disponibile ale consumatorilor si a asteptarilor referitoare la acest lucru", sustine Patrick Yuan, analist la Jefferies Hong Kong Ltd.

Sursa foto: Shutterstock / Jenson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri