Codul Rutier 2019 a intrat in vigoare pe 15 februarie, iar printre schimbarile care vor afecta soferii sunt amenzile marite in unele situatii si de zece ori, cea mai usturatoare fiind amenda in cazul depasirii limitei de viteza cu 60 km/h, care poate ajunge si la 9.600 lei, daca se lasa cu pagube materiale.

Pe langa aceasta amenda, soferul grabit care a provocat accindetul va ramane fara permis un an de zile. Daca sunt si victime in urma accidentului, vinovatul ramane fara permis 2 ani.

Update: Politia romana a anuntat pe pagina de Facebook ca nu intra in vigoare modificarile anuntate pentru data de 15 februarie.

O alta greseala pentru care soferii vor fi amendati conform noului Cod Rutier este nepermiterea parasirii intersectiei a unui conducator de vehicul care a ramas in interiorul acesteia. Pentru aceasta contraventie, soferul vinovat ar putea primi o amenda de 1.000 lei.

Amenzile au crescut foarte mult pentru soferii care au consumat alcool si sunt prinsi la volan. Pentru imbibatia alcoolica depistata de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, acestia pot face inchisoare intre 1 si 5 ani. Daca imbibatia alcoolica este intre 0,2 - 0,5 g/l alcool pur in sange, permisul soferului va fi suspendat pentru 3 luni.

Pentru ca foarte multi soferi sunt vazuti in trafic vorbind la telefon, a fost introdusa o amenda de 1.600 lei. Si pentru soferii agresivi in trafic exista o amenda de 20 de puncte si retinerea permisului pentru 90 de zile.

Conform noului Cod Rutier, persoanele care au peste 16 ani si conduc un moped sau triciclu trebuie sa detina permis de conducere pentru categoria AM.

Desi salariul minim este de 2.050 de lei, iar un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie, un punct-amenda este in continuare 145 de lei. Punctele de penalizare se sterg la 6 luni din momentul in care le-ai primit. Termenul de plata al amenzilor la jumatate a crescut la 15 zile anul trecut, de la 48 de ore in trecut.

Clasele de sanctiuni pentru soferi:

a. clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda;
b. clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda;
c. clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d. clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e. clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Soferii pot plati, de la 1 ianuarie 2019, amenzile de circulatie la orice unitate a Trezoreriei Statului intr-un cont unic, chiar daca sunt din alt oras, si nu mai sunt nevoiti sa faca dovada platii catre Politie. Politia va verifica online daca amenzile au fost sau nu achitate, intrucat procesul verbal va avea o serie unica de evidenta.

Chitanta de plata a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informatii:
- seria procesului verbal
- codul numeric personal al contravenientului
- contul unic al Trezoreriei
- suma de plata
- data platii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri