Transportul rutier a fost anul trecut principalul contributor la exportul de servicii al Romaniei, cu un total de 5,144 miliarde de euro, cu aproape 14% mai mult decat intreaga ramura de servicii telecom si IT, urmatoarea ca importanta in exportul de servicii, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Transportul rutier genereaza aproape un sfert din exportul total de servicii al Romaniei, de 22 miliarde de euro. In perioada 2013-2018, exportul de servicii realizat de ramura transportului rutier s-a dublat, de la 2,58 miliarde euro in 2013 la 5,144 miliarde euro in 2018. Anul trecut, transportul rutier de marfuri a contribuit cu 5 miliarde de euro la exportul de servicii, restul fiind generat de transportul rutier de pasageri si alte tipuri de transport rutier.

In 2018, transportul rutier a realizat un excedent (exporturi minus importuri) de 3,765 miliarde de euro, reprezentand aproape jumatate din soldul total al comertului international cu servicii, de 8,1 miliarde euro. Excedentul ramurii de transport rutier este cu 24% mai mare decat cel al ramurii de servicii telecom si IT si acopera o buna parte din deficitul generat de comertul cu bunuri.

Avand in vedere contributia importanta a transporturilor rutiere la economia Romaniei, UNTRR solicita Guvernului, Parlamentului Romaniei si Presedintiei solutii viabile care sa asigure mentinerea competitivitatii si continuarea dezvoltarii industriei de transport rutier din Romania, prin solutionarea cu prioritate a problemelor urgente cu care se confrunta companiile romanesti de transport rutier:

- Oprirea legalizarii segregarii Vest-Est a transporturilor rutiere in UE prin amanarea Pachetului Mobilitate 1 pentru urmatoarea legislatura parlamentara europeana, in ideea ca mai bine niciun compromis, decat un compromis dezastruos pentru transportatorii romani. Ar trebui utilizat in transportul rutier european costul de referinta UE + marja fiecarei firme de transport rutier.

- Masuri concrete privind criza soferilor profesionisti cu care se confrunta sectorul transporturilor rutiere, in conditiile in care cererea de forta de munca calificata in transporturile rutiere internationale este in continua crestere, atat in Romania cat si in UE, iar transportatorii rutieri romani se confrunta cu o lipsa de soferi profesionisti, avand camioane care nu mai pot fi operate din lipsa soferilor calificati disponibili in piata. Ar trebui alocat un buget in anul 2019 pentru formarea/reconversia profesionala a fortei de munca disponibile pentru exercitarea profesiei de sofer profesionist.

- Cresterea angajarii tinerilor ca soferi profesionisti de la 18 ani, prin modificarea legislatiei nationale relevante care sa permita reducerea varstei de la 21 de ani la 18 ani pentru obtinerea permisului de conducere categoriile C si CE, conform prevederilor legislatiei europene in vigoare (Directiva 645/2018) si similar altor 17 State Membre UE (Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franta, Grecia, Croatia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie) care au stabilit varsta minima de 18 ani pentru soferii de camioane (permis C si CE).

- Angajarea soferilor profesionisti din afara UE, prin posibilitatea sustinerii examinarii conducatorilor auto profesionisti din afara UE in limba engleza sau alta limba de circulatie UE, pentru obtinerea atestarii profesionale obligatorii conform legislatiei nationale si europene. Legislatia europeana permite Statelor Membre organizarea testarii pentru obtinerea CPC (Certificat de Competenta Profesionala initiala/continua) intr-o limba straina, multe tari din UE au adoptat deja masuri in acest sens, in timp ce Romania organizeaza aceasta examinare numai in limba romana blocand angajarile pentru operatorii de transport romani.

Nu trebuie asteptat ca somajul sa fie zero pentru a face import selectiv de forta de munca - si alte State Membre precum Polonia au somaj, insa importa forta de munca necesara cantitativ si calitativ pe segmentele pe care nu poate face reconversii. Anul trecut, Polonia a inregistrat in economie o forta de munca din afara UE de 1 milion de persoane, din care 40.000 numai in sectorul transportului rutier – inclusiv soferi profesionisti din afara UE.

- Alocarea unui buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei in 2019 si plata sumelor aferente firmelor de transport rutier fara intarzieri, in termenul prevazut de legislatie.

- Dezvoltarea infrastructurii rutiere si conectarea tuturor provinciilor istorice la reteaua de autostrazi, prin asigurarea unei dezvoltari economice echilibrate ce ar putea contribui determinant la stoparea exodului de forta de munca. Romania are cei mai putini kilometri de autostrada din Europa, raportat la suprafata tarii.

- Desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeana (CE) in data de 19 iulie 2018 si mentinerea legislatiei actuale RCA, in caz contrar exista riscul ca prin schimbarea legislatiei sa apara derapaje in piata si o lipsa de predictibilitate, iar tarifele sa urce la nivelul de criza din 2016.

- Aplicarea e-CMR in Romania, avand in vedere ca Legea privind aderarea Romaniei la Protocolul aditional e-CMR (scrisoarea electronica de insotire) a fost adoptata la inceputul acestui an, iar la nivel de industrie, e-CMR este asteptat si cerut de toti operatorii de transport si clientii onesti, fiind un instrument care ii va ajuta foarte mult in desfasurarea activitatii.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.�

Sursa foto: s_oleg/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri