Aproximativ 80% dintre autoturismele care circula in Romania au peste 11 ani vechime, circa 5,11 milioane de masini dintr-un total de 6,45 milioane de masini inmatriculate in tara, potrivit DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor).

Doar 1,33 milioane de autoturisme inregistrate in Romania au mai putin de 10 ani (20,6%), sub 5 ani fiind doar 539.000 de masini, reprezentand doar 8% din totalul inmatricularilor.

In Bucuresti sunt inmatriculate 1,1 milioane de autoturisme, dintre care 665.000 de masini sunt mai vechi de 11 ani (aproximativ 60%).

La nivel national, aproximativ una din 10 masini trase pe dreapta de politie si verificate de RAR (Registrul Auto Roman) poluau peste limita legala admisa. Registrul Auto Roman a verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic in trafic, 67.807 vehicule, in toata tara. In urma controalelor s-a constatat ca aproape jumatate dintre acestea erau neconforme.

Cele mai multe probleme au fost descoperite la instalatia electrica de iluminare si semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punti, jante, anvelope si suspensie, vizibilitate precum si la sistemele de franare si directie.

In prezent, procentul autoturismelor inmatriculate in Romania cu motorizari diesel este mai mare decat cel al modelelor cu propulsoare pe benzina, astfel ca sunt inregistrate in tara 3,53 milioane de masini diesel, reprezentand 55% din inmatriculari si 2,89 milioane de masini pe benzina, reprezentand 45%.

Aproximativ 4,28 milioane de autoturisme inmatriculate in tara vor face ITP-ul (Inspectia Tehnica Periodica) anual, intrucat sunt masini cu peste 12 ani vechime.

Incepand de anul trecut, masinile mai vechi de 12 ani trebuie sa faca ITP-ul anual, cele sub 12 ani il vor face o data la doi ani, iar cele noi il vor face o data la 3 ani.

Soferii prinsi fara ITP pe drumurile publice risca o amenda intre 1.300 si 2.900 lei. Politistii vor retine talonul masinii si placutele cu numerele de inmatriculare. Pentru a elimina frauda, service-urile auto sunt obligate sa inregistreze video Inspectiile Tehnice Periodice (ITP) si sa pastreze arhiva cel putin 6 luni.

Autoturismele reprezinta mai mult de 78% din totalul vehiculelor inregistrate in Romania, care a ajuns la finalul anului trecut la 8,19 milioane de unitati.

FOTO: Image by Eugen Visan from Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri