Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat sambata ca inspectia tehnica periodica (ITP) solicitata in Programul Rabla va fi eliminata pentru "o masina care sta in curtea unui cetatean", scrie Agerpres.

"Am hotarat, facand o analiza clara, la rece, si am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o masina care sta in curtea unui cetatean sa fie scos. Daca eu am masina in curte nu o sa ma mai duc sa platesc o taxa in plus cand pot sa ma duc sa o dau pentru a achizitiona o masina noua. (...) De saptamana trecuta ordinul este deja postat pe site", a spus Gratiela Gavrilescu, al Antena 3.

Ea a precizat ca acesta decizie a fost luata pentru a nu bloca un sistem care se deruleaza de foarte mult timp si care "functioneaza foarte bine".

"Interesul nostru este sa le scoatem de peste tot, din parcari, din curtile oamenilor, nu avem nevoie sa blocam acest sistem care este derulat de foarte mult timp si care functioneaza foarte bine si in sensul in care facem si eforturi financiare pentru ca in fiecare an sa reusim sa dublam numarul de prime de casare. Atunci ar fi fost asa, sa zicem, un joc care nu ar fi fost corect", a precizat Gavrilescu.

Anul trecut, Ministerul Mediului a anuntat ca incepand din 2019 cei care vor dori sa beneficieze de ajutorul de la stat pentru inlocuirea masinii vechi erau obligati sa duca la casat numai masini cu ITP valabil. Aceasta era considerata o conditie obligatorie in ceea ce priveste casarea unei masini si stoparea poluarii, deoarece ITP-ul dadea dreptul proprietarului de autovehicul de a circula pe drumurile publice.

Guvernul a aprobat vineri bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, ceea ce a permis continuarea programelor guvernamentale 'Rabla clasic' si 'Rabla plus.

Programul Rabla va beneficia in acest an de suma de 322 milioane de lei, ceea ce inseamna ca aproximativ 35.000 de persoane fizice si juridice vor putea sa achizitioneze o masina noua.

"Va informez ca au fost adoptate de Guvern sumele pentru proiecte de interes de national. La Programul Rabla suma este de 322 milioane de lei. Asta inseamna ca aproximativ 35.000 de romani vor putea sa isi achizitioneze o masina noua si nu numai persoanele fizice, dar si persoanele juridice vor putea sa acceseze Programul Rabla", a anuntat, vineri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, la finalul sedintei de Guvern.

Ea si-a exprimat speranta ca in jur de 5 - 6 aprilie va fi lansat Programul Rabla clasic, pentru care prima de casare va fi de 6.500 de lei.

"Continuam si anul acesta reinnoirea parcului auto cu masini nepoluante, masini 100% electrice sau hibrid plug in sau hibrid, pentru care Guvernul a adoptat suma de 93 milioane de lei, buget care va putea sa fie accesat atat de persoanele fizice, cat si juridice", a spus ministrul Mediului

Sursa foto: Sergei Butorin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri