Scoala de soferi in 2019 costa in jur de 1.500 lei, insa pentru a obtine permisul de conducere categoria B cheltuielile pot depasi 2.000 lei. Bineinteles, tarifele scolilor de soferi variaza in functie de masini si de notorietatea pe care o are firma.

Unele scoli de soferi fac o reducere de pret la inscrierea a doi cursanti simultan sau pentru elevi, studenti. Tariful unor scoli de soferi poate fi mai mare pentru orele de condus dupa ora 18 sau in weekend.

Pe langa plata scolii de soferi, mai aveti de platit analizele medicale, daca nu sunt incluse in pretul scolii (150-200 lei), testul psihologic (300 lei), inchirierea masinii pentru examen (150-200 lei), taxa pentru eliberarea cazierului, taxa de examinare si taxa de eliberare permis.

Durata cursurilor pentru obtinerea permisului de conducere categoria B este de 30 de zile, insa sunt cazuri in care elevii termina cursurile dupa 6 luni, intrucat nu au timp sa se prezinte la ore.

Pentru a putea da examenul la scoala de soferi, trebuie sa aveti 24 de ore de teorie si 30 de ore de condus in trafic (15 sedinte). O ora de condus are in realitate 50 de minute, iar daca instructorul este fumator si face opriri pentru asta, poate avea si mai putin. Daca vreti sa faceti ore suplimentare de condus, mai platiti 80-100 de lei pentru o sedinta.

Dosarul pentru scoala de soferi trebuie sa contina: o cerere tip completata cu informatii personale, un aviz medical din care reiese ca sunteti apt pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care solicitati permisul si cazierul.

Dupa terminarea orelor la scoala de soferi, candidatul trebuie sa mearga la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in Pipera, pentru a face o fotografie pentru permis si a da o semnatura electronica. In acel moment, candidatul va plati taxa de examen auto.

Dosar examen auto categoria B:

  • Fisa medicala, eliberata de o policlinica autorizata de Politia Municipiului;
  • Fisa de scolarizare;
  • Aviz psihologic;
  • Cazier;
  • Fotografii tip permis de conducere x 2;
  • Copie dupa buletin sau carte de identitatii in format A4, diploma de studii si permis de conducere unde este cazul;
  • Chitanta doveditoare pentru achitarea taxei de examen auto;
  • Fisa de evidenta a orelor de conducere, in original si copie.

Examenul auto consta in doua probe: o proba teoretica - teste grila in format electronic si o proba practica in care conduceti pe un traseu ales de politist.

Proba teoretica va fi sustinuta in ziua inscrierii la examenul pentru permisul de conducere si consta intr-un chestionar cu 26 de intrebari, care trebuie completat in 30 de minute. Pentru a promova examenul scris aveti nevoie de raspunsuri corecte la 22 de intrebari din 26.

Candidatul va putea sustine si proba practica doar daca trece proba teoretica. Daca nu va fi admis la proba teoretica are dreptul peste 30 de zile sa dea din nou examenul.

Daca un candidat admis la proba teoretica o pica pe cea practica, nu va trebui sa sustina din nou proba teoretica. Va putea da din nou proba practica peste 30 de zile.

In timpul examenului de condus, politistul sta in dreapta si puncteaza greselile facute de candidat. De regula, candidatul este pus sa intoarca din trei miscari, sa parcheze lateral, etc.

Scoala de soferi este valabila un an de zile. Daca in acest termen candidatul nu a luat permisul va trebui sa plateasca din nou scoala.

Important de stiut: Valabilitatea cazierului este de 6 luni, se obtine de la sectia de politie de sector, iar taxa de eliberare este sub 10 lei. Taxa de eliberare permis de conducere este de 68 de lei si va fi achitata doar dupa promovarea examenelor.

Pentru avizul medical trebuie consultata o lista cu policlinicile autorizate. La dosar este nevoie si de chitanta de plata. Majoritatea scolilor de soferi includ aceasta cheltuiala in taxa perceputa si va trimit la una dintre policlinicile cu care colaboreaza.

By Production Perig / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri