Uniunea Europeana (UE) a convenit asupra unor norme mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme si camionete, potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Transporturilor.

Scopul regulamentului adoptat luni de Consiliu este sa garanteze ca, din 2030, autoturismele noi vor emite, in medie, cu 37,5% mai putin CO2, iar camionetele noi, in medie, cu 31% mai putin CO2 comparativ cu nivelurile din 2021. Intre 2025 si 2029, atat autoturismele, cat si camionetele vor avea obligatia de a emite cu 15% mai putin CO2. Acestea sunt obiectivele privind intregul parc de vehicule de la nivelul UE. Eforturile de reducere a emisiilor de CO2 se vor distribui intre producatori pe baza masei medii a parcului lor de vehicule, se arata in comunicatul emis de Ministerul Transporturilor.

Comisia a prezentat propunerea privind noul regulament in noiembrie 2017, ca parte a celui de al treilea pachet privind mobilitatea curata. Parlamentul European si-a adoptat pozitia la 3 octombrie 2018. Consiliul a convenit asupra pozitiei sale (abordare generala) la 9 octombrie 2018.

Negocierile cu Parlamentul European au inceput la 10 octombrie 2018 si s-au incheiat la 17 decembrie sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 16 ianuarie 2019.

Adoptarea formala a noilor norme de catre Consiliu luni reprezinta etapa finala a procedurii.

Scopul general al propunerii este de a contribui la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris si la atingerea obiectivului la nivelul UE de reducere cu 30% pana in 2030 comparativ cu nivelurile din 2005 pentru sectorul non-ETS (schema de comercializare a emisiilor) stabilit de Comisia Europeana, care este transpus in obiective nationale in cadrul Regulamentului privind partajarea eforturilor.

Masurile si obiectivele propuse se bazeaza pe cadrul de politici privind clima si energia si pe Strategia privind uniunea energetica, ce urmareste reducerea emisiilor si a consumului de energie in sectorul transporturilor. Necesarul redus de combustibili fosili va imbunatati, de asemenea, siguranta alimentarii cu energie in UE si va duce la reducerea dependentei noastre de importurile de energie din tari terte.

Sursa foto: By bibiphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri