Ordonanta Taximetristilor, efect imediat in piata de ridesharing: numarul soferilor activi pe aplicatiile companiilor de acest tip a fost, in prima zi, cu 25% mai mic decat media zilnica. In aceste conditii, timpul de asteptare a crescut la peste 10 minute.


Reprezentantii asociatiei Coalitia Pentru Economie Digitala (care reprezinta companiile Uber, Bolt si Clever) au anuntat, printr-un comunicat de presa, ca acesta este rezultatul incertitudinii create de intarzierea adoptarii unor reglementari specifice si de intrarea in vigoare a modificarilor la Legea taximetriei. Schimbarile aduse in piata pot da nastere unor abuzuri impotriva soferilor care sunt inscrisi pe aceste platforme, cu amenzi de zeci de mii de lei si chiar confiscarea placutelor de inmatriculare pentru 6 luni, se subliniaza in comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Noi promisiuni, dar intre timp incertitudinea sperie soferii

Ordonanta care a intrat in vigoare joi si aduce o serie de modificari care afecteaza companiile de ridesharing ar fi trebuit urmata de un alt act normativ care sa reglementeze activitatea acestora (promis de guvernanti in momentul adoptatii Ordonantei).

In absenta unei astfel de reglementari, starea de incertitudine va continua cu efecte greu de estimat.

"Am avut si ieri (miercuri, n.r.) o intalnire cu ministrii Dezvoltarii Regionale si Transporturilor in care am discutat din nou de necesitatea reglementarii serviciilor de ridesharing. Noi am avut toata deschiderea si am oferit toate informatiile solicitate. Cei doi ministri ne-au asigurat, din nou, ca textul va fi finalizat si va fi pus in dezbatere publica in cel mai scurt timp posibil. Din pacate, pana cand noua reglementare va fi adoptata de guvern, va continua starea de incertitudine si va ramane riscul unor abuzuri care sa afecteze in mod serios activitatea noastra si pe cei 2,5 milioane de utilizatori ai aplicatiilor noastre", a declarat Catalin Codreanu, presedintele asociatiei.

Sactiuni uriase pentru soferii de Uber si de Bolt

Potrivit ordonantei de urgenta adoptata la finalul lunii martie, taximetristii cu licente valabile sunt singurii care mai au dreptul sa desfasoare activitati de transport de persoane, cu exceptia soferilor de autobuz si a celor angajati la firme de rent-a-car.
In schimb, soferii de Uber si de Bolt (fost Taxify) care nu detin licente de taxi si nici nu le pot obtine, in conditiile legii, ar urma sa fie sanctionati, incepand de joi, 16 mai, cu amenzi de pana la 5.000 de lei si ridicarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 6 luni, daca sunt prinsi transportand pasageri contra cost.

In acest context, companiile de ride-sharing si-au declarat disponibilitatea de a sustine financiar si juridic soferii care vor avea dificultati, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la legea taximetriei

Oficiali ai Uber si Bolt au confimat ca soferii parteneri au primit mesaje, prin intermediul aplicatiilor, in care acestia sunt asigurati ca vor fi sustinuti financiar si juridic, in cazul in care vor intampina dificultati.

Soferii au fost rugati sa semnalizeze eventualele abuzuri, conform anunturilor emise de companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri