Reprezentantii companiilor de ridesharing (Uber, Bolt si Clever) spera ca proiectul de ordonanta de urgenta ce reglementeaza aceste servicii sa se afle pe ordinea de zi a Guvernului in sedinta de joi si propun ca taximetristii sa aiba acces la platformele de transport alternativ, in timp ce taximetristii merg pe premisa ca acest proiect de act normativ "nu va trece", in caz contrar existand voci care ameninta cu greva foamei, conform Agerpres.

Ministerul Transporturilor (MT) a organizat, luni, sedinta publica de dezbatere a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto (ridesharing), la care au participat zeci de reprezentanti ai taximetristilor, pe de o parte, si ai companiilor de ridesharing, pe de alta parte.

"Noi ne dorim ca ordonanta de urgenta sa intre pe ordinea de zi a Guvernului in sedinta de joi, pentru ca situatia din trafic este tot mai grava de la o zi la alta. Sunt peste 150 de soferi sanctionati, majoritatea dintre ei sunt cu placutele ridicate. Ei au masinile personale indisponibile in momentul asta", a declarat, la sfarsitul dezbaterii, Catalin Codreanu, presedintele Asociatiei Coalitia pentru Economia Digitala, reprezentantul Uber, Bolt si Clever.

La randul sau, Anca Gherle, reprezentant Clever, si-a exprimat speranta ca proiectul de ordonanta va fi introdus in sedinta de Guvern de joi, odata cu incheierea tuturor procedurilor de transparenta.

"Maine va fi o Comisie de Dialog Social, iar, odata incheiata acea comisie, am parcurs toate procedurile de transparenta, de dezbatere publica si ne asteptam ca joi sa fie introdusa in sedinta de Guvern. Ne dorim, la fel cum soferii de transport alternativ au acces la aceste platforme, si taximetristii sa vina pe aceste platforme, sa fie un tratament egal pentru toata lumea, ca sa nu existe suparari sau o discriminare catre taximetristi. Masinile de taxi sa aiba acces pe aceste platforme, sa ofere transport cetatenilor. Aceste platforme s-au nascut pentru ca cererea de transport este foarte mare. Nu cred ca este o solutie sa discriminam o categorie de transport si ei trebuie sa aiba acelasi acces pe platforme si, evident, sa respecte aceleasi reguli. In acest moment este in discutie in OUG daca ei au acces sau nu pe platformele de transport alternativ. Daca OUG ar specifica clar ca masinile de taxi nu au voie pe aceste platforme de transport alternativ atunci ei ar fi impiedicati. Noi sustinem ca ei sa aiba acces pe aceste platforme", a explicat ea.

Taximetristii, in schimb, considera ca proiectul de OUG trebuie dezbatut inca 2-3 luni, iar avocati ai acestora, cum ar fi Asociatia Banat Taxi din Timisoara, au avertizat ca vor solicita suspendarea efectelor acestuia in cazul in care va fi aprobat de Executiv.

"Avem transportatori care vor sa intre in greva foamei, insa noi mergem in continuare pe premisa ca aceasta Ordonanta de Urgenta a Guvernului nu va trece pentru ca nu este nimic urgent si avem destule legiferari in Parlament care lucreaza pe aceeasi lege. Nu intelegem de unde a venit aceasta rapiditate, urgenta...am stat 4 ani cu ei."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri