Consiliul Concurentei a lansat „Monitorul preturilor carburantilor”, platforma online care permite consumatorilor sa afle preturile practicate de catre principalele retele de distributie a carburantilor auto, precum OMV Petrom sau Lukoil.

„E un proiect care ne-a luat vreun an de zile, cu fonduri bugetare destul de reduse. Vrem sa facem foarte usor pentru conducatorii auto sa identifice acele statii, din proximitatea lor sau de pe traseul pe care intentioneaza sa il parcurga in ziua respectiva, care le ofera combustibilul cel mai mic. Variatiile de pret nu sunt mari, nici intre lanturi, dar ele exista. Exista variatii de pret intre statiile de combustibil ale aceluiasi lant. Prin acest proiect vrem sa fie mai usor pentru conducatorii auto sa gaseasca statia care le ofera pretul mai mic. Asteptarea noastra este ca, in timp, acest proiect va duce si la o convergenta preturilor in jos, ii va face pe cei care au preturi mai mari sa le coboare spre nivelul celor care le au ceva mai reduse”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, luni, in cadrul conferintei de lansare.

Monitorul preturilor carburantilor va afisa schimbarile de pret la cateva minute la orice statie de carburant, intr-un timp de reactie scurt, da asigurari Chiritoiu.

Distribuitorii de carburant care nu pun la dispozitie datele sau care introduc date false in platforma risca sa fie amendati de Consiliul Concurentei sau de catre Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC). „ANPC are sanctiuni legale pentru dezinformarea consumatorilor, iar noi avem sanctiuni pentru furnizarea de informatii eronate in produse de genul „monitorul preturilor”. De o luna si jumatate exista o baza legala care obliga companiile sa furnizeze date”, a explicat Chiritoiu.

Diferentele de preturi sesizate pot fi reclamate in cadrul platformei sau direct la ANPC. „In situatia in care vor fi constatate diferente intre preturile transmise de operatorii economici in platforma si preturile afisate la pompa in statii de carburanti, consumatorii se pot adresa prin reclamatii in platforma, dar si pe site-ul ANPC, unde exista un formular online de reclamatie”, a declarat Mihaela Ionescu, secretar general al ANPC.

Aplicatia Monitorul Preturilor este disponibila si pentru Android si IOS. Aplicatia este dezvoltata in Romania de compania Maguay, iar cautarile si consultarea aplicatiei pot fi efectuate doar pe teritoriul tarii.

In prezent, monitorul pretului carburantilor include doar marile lanturi de benzinarii: Omv Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar si Gazprom. „Proiectul ar fi mai complicat daca introduceam toate statiile mici. O sa vedem cum merge acesta si pasul urmator ar fi sa ajungem si la statiile care nu fac parte din marile lanturi”, a adaugat Chiritoiu.

Datele colectate prin intermediul "Monitorului preturilor" ar putea fi puse la dispozitia dezvoltatorilor privati, ca aplicatii private, care vor avea si alte servicii. „Acum trebuie sa discutam care sunt dezvoltatorii privati care sunt credibili si cu care ne putem asocia noi si companiile. Acesta este o etapa de dezvoltare viitoare”, a explicat presedintele Consiliului Concurentei.

La inceputul toamnei se va lansa a doua componenta a proiectului, cea referitoare la preturile alimentelor, cu care a inceput programul „Monitorul preturilor pentru alimente si carburanti”, in urma cu trei ani. In noiembrie 2016, Consiliul a lansat monitorulpreturilor.info, proiect pilot, accesibil pentru Bucuresti si Ilfov, care afisa preturile pentru 128 de produse.

Proiectul, avand o valoare totala de 1,4 milioane de lei fara TVA, este finantat integral de la bugetul de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri