Opel Zafira a iesit din gama monovolumelor odata cu aceasta noua generatie si a pasit in segmentul D al VAN-urilor avand la baza modelul Vivaro. Aceasta schimbare ii aduce modelului Zafira mai mult spatiu, pana la 9 locuri, un sistem de tractiune integrala demn de un SUV si dotari moderne intalnite pana acum la autoturisme scumpe.

Am ajuns pentru cateva ore in Germania unde am condus pe drumuri de tara noul Opel Zafira Life, o masina care ofera o pozitie inalta pasagerilor, deci o vedere panoramica care te relaxeaza si te face sa te simti in vacanta. In ciuda dimensiunilor, masina este deosebit de manevrabila si se poate descurca extrem de bine si in off-road.

Noua Zafira Life, care acum poate fi folosita si ca shuttle pentru companii, a primit si un sistem nou 4x4 produs de Dangel, inlocuind pe cel Haldex folosit de Opel pe masinile sale. Modelele Opel Zafira Life cu sistem 4x4 au o garda la sol marita cu 4 centimetri pe puntea spate.

Pe circuitul ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobilclub) din Rüsselsheim am condus prin padure o Zafira Life 4x4 pe diferite segmente de drum unde am incercat manevrabilitatea, stabilitatea si confortul noului model. Este o masina bine asamblata, care poate trece prin vaduri de apa, drumuri cu noroi sau poate traversa segmente de drum dificile, cu inclinatii mari, unde o roata se poate desprinde de sol (incrucisare de punti).

Si cum orice 4x4 din prezent are in spate un sistem inteligent de control al tractiunii, Zafira Life are mai multe moduri de condus in functie de sol: standard, zapada, noroi, nisip si chiar ESP off pentru momentele cand masina are nevoie de multa putere la roti. Daca tot are aceste calitati de SUV, inginerii au adaugat si sistemul Hill Descent Control, pentru pantele abrupte intalnite in off-road.

Sistemul 4x4 Dangel este disponibil pe Zafira si Vivaro in toate cele trei variante de caroserie, insa doar impreuna cu motorizarile de 2 litri diesel 120 CP si 150 CP.

Noua schimbare de gabarit ii aduce modelului Opel Zafira Life un pret ceva mai mare decat in trecut, acum costa de la 25.030 euro cu TVA, insa vorbim de cu totul alt segment si spatiu oferit. Alaturi de Opel Vivaro, modelul dedicat transportului de marfa, care are un pret de 20.975 euro cu TVA, Opel Zafira Life va fi disponibil pe piata din Romania in aceasta toamna.

Opel Zafira Life are acum trei variante de caroserie: scurta (4,60 m), medie (4,95 m) sau lunga (5,3 m). Diferenta dintre fiecare este de 35 cm lungime. Toate variantele au 1,9 metri inaltime, o sarcina utila de pana la 1.400 kg si o capacitate de tractare de 2.500 kg. In cazul variantei de marfa, Opel Vivaro, volumul de depozitare este de 6,6 m3.

Dotari Zafira Life: de la usi cu actionare electrica, la scaune cu masaj si plafon panoramic

Pentru ca Zafira Life are acum usi mult mai mari, cele laterale spate si hayonul au primit un sistem de inchidere/deschidere electric, care usureaza mult efortul depus de pasageri. Hayonul poate fi deschis si printr-o miscare cu piciorul sub bara spate, daca aveti cheia in buzunar.

Alte sisteme care ii aduc acestui model confortul unui autoturism sunt Head-up display-ul, scaunele cu masaj, camera video pentru marsarier de 180 grade, avertizarea privind o coliziune frontala, franarea automata de urgenta, tempomatul adaptiv, asistenta pentru mentinerea benzii de circulatie, sistemul de recunoastere a indicatoarelor rutiere, sistemul de detectare a somnolentei soferului.

Atat Zafira Life, cat si Vivaro, sunt echipate optional cu senzori cu ultrasunete. Acestia avertizeaza soferul referitor la obstacolele intalnite la parcare si monitorizeaza unghiul mort lateral. In functie de nivelul de echipare, imaginea captata de camera video pentru marsarier este afisata fie in oglinda retrovizoare, fie pe ecranul de 7".

Sistemele infotainment Multimedia Radio si Multimedia Navi Pro, prevazute cu un ecran tactil, permit integrarea telefonului cu ajutorul Apple CarPlay si Android Auto. Multimedia Navi Pro include harti de navigatie europene cu mod de vizualizare 3D.

Motorizari Opel Zafira Life / Vivaro

Pe langa motorizarile cu care sunt disponibile din toamna aceste modele, anul viitor va sosi in gama si o propulsie electrica.

Cele doua modele Opel dispun de o gama de cinci motorizari diesel Euro 6d-TEMP: 1,5 litri 102 CP, 120 CP si 2 litri 122 CP, 150 CP si 177 CP. O transmisie automata cu 8 trepte este disponibila doar impreuna cu motorul de 177 CP.

Motorizarile au intervale mari de service, de pana la 50.000 km, reducand astfel costurile de exploatare. Mai multe informatii despre noul Opel Zafira Life gasiti aici.

Alaturi de Vivaro si Zafira, Opel lanseaza anul acesta si noile Combo si Movano, pentru care cererea a crescut semnificativ fata de anul anterior. Opel Movano a inregistrat comenzi in urcare cu 18%, iar Vivaro cu 33%. Opel Combo a fost vandut in aproximativ 6.900 unitati in primele trei luni ale anului , o crestere de 68% fata de anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri