Oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta a autostrazilor se sanctioneaza cu trei puncte de penalizare si cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte-amenda), 580-725 lei.

"Politistii rutieri care patruleaza pe autostrazi au constatat ca zilnic, multi conducatori auto opresc nejustificat pe banda de urgenta, creand situatii periculoase. Din statisticile accidentelor rutiere produse pe autostrazi reiese ca sunt frecvente cazurile in care autovehicule oprite pe banda de urgenta au fost lovite de altele. Conducatorii auto care au provocat aceste accidente fie au fost neatenti sau obositi, fie nu au observat autovehiculele oprite", au declarat reprezentantii centrului Infotrafic.

Iata cine are dreptul de a folosi banda de urgenta de pe autostrazi

Pe banda de urgenta pot circula doar autovehiculele cu regim prioritar care se deplaseaza la interventii sau in misiuni cu caracter de urgenta.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane le recomanda conducatorilor auto ca in cazul unei pene sau defectiuni tehnice sa porneasca luminile de avarie, sa se echipeze cu vesta reflectorizanta, sa scoata pasagerii din autovehicul in afara partii carosabile si sa amplaseze triunghiurile reflectorizante, unul dupa celalalt, la distante mai mari.

Soferii pot plati, de la 1 ianuarie 2019, amenzile de circulatie la orice unitate a Trezoreriei Statului intr-un cont unic, chiar daca sunt din alt oras, si nu mai sunt nevoiti sa faca dovada platii catre Politie. Politia va verifica online daca amenzile au fost sau nu achitate, intrucat procesul verbal va avea o serie unica de evidenta.

Chitanta de plata a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informatii:
- seria procesului verbal
- codul numeric personal al contravenientului
- contul unic al Trezoreriei
- suma de plata
- data platii

Sursa foto: By Hadrian

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri