Un roman poate cumpara cu salariul mediu pe economie 559 de litri de benzina, fiind pe locul 31 intr-un clasament al puterii de cumparare si al preturilor la benzina.

Statistic un roman se afla in clasificarea generala cu mult peste un moldovean (locul 40 si 295 litri) si putin peste un bulgar (locul 34 si 454 litri), dar mai jos de un ungur (locul 29 si 618 litri), reiese dintr-un studiu realizat de Picodi.com.

Cel mai bun pret al unui litru de benzina, comparativ cu valoarea salariului mediu in Europa, este in Elvetia si Luxemburg, tari, ce nu detin materii prime.

Cel mai mare pret pentru un litru de benzina este in Norvegia, unde pretul mediu pentru 1 litru de benzina ajunge la 1,70 euro. Cea mai ieftina benzina este in cea mai bogata tara in materii prime – Rusia. Acolo, in medie, un litru de benzina costa 0,63 euro.

In partea de jos a clasamentului, se pot gasi tari precum Republica Moldova, Ucraina sau Albania, in care posibilitatile salariului mediu pe economie nu intrec 300 de litri de benzina, adica o zecime din ceea ce isi poate permite liderul clasamentului.

Citeste si:
Petrol -54%, benzina -17%. Cat de mult ar trebui sa se teama Romania?
Petrol -54%, benzina -17%....

Situatia pe glob in 2019

Venezuela are un pret incredibil de mic pentru un litru de benzina, de 0,000000002 euro, insa si salariul mediu pe economie este incredibil de mic, de 26 de euro. Cu toate acestea, cu 26 de euro pot fi cumparati peste 14 miliarde de litri de benzina.

Preturi foarte mici pentru benzina sunt si in Qatar, Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Pretul unui litru de benzina oscileaza intre 0,4–0,6 euro, iar cu salariul mediu pe economie, se pot cumpara intre 4.900 si 6.500 litri de benzina.

Cea mai redusa cantitate de benzina, cu salariul mediu pe economie, se poate cumpara in Madagascar (42 litri), in Tadjikistan (131 litri) si in Zambia (137 litri).

In Nigeria, desi este o tara care detine si exporta destul de mult titei si se poate lauda cu unul dintre cele mai mici preturi pentru un litru de benzina (0,36 euro), salariul mediu pe economie scazut, de 179 de euro, nu permite locuitorilor acestei tari sa cumpere cantitati mari de combustibil (501 litri).

Citeste si:
Revelionul mioritic vs. bavarez. Care este diferenta de pret
Revelionul in stil Iohannis:...

Sursa foto: hxdbzxy / shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
2016 pentru romani: preturi mai mici si impozite mai mari pe case