Nu exista niciodata un moment bun pentru o defectiune la masina. Timpul irosit, banii pierduti si stresul cauzat ne fac sa evitam aceste situatii, pe cat posibil. Din fericire, multe dintre aceste defectiuni ar putea fi prevenite, daca ar fi identificate si solutionate la timp.

Exista numeroase situatii in care numai expertiza unui profesionist te poate ajuta, situatii in care este clar ca ai nevoie de o parere avizata. Cu toate acestea, nu trebuie sa fii un mecanic auto pentru a putea determina daca masina ta are o problema. Cheia este sa stii ce ar trebui sa verifici si dupa ce semne sa te uiti.

Iata la ce ar trebuie sa fii atent pentru a identifica corect cele mai comune defectiuni ale masinii tale:

Scurgerile de lichid

Scurgerile de lichide pot fi un semn care sa prevesteasca aparitia unor defectiuni mai grave ale masinii tale, motiv pentru care e important sa te asiguri ca ele sunt remediate la timp. Scurgerile de lichide sunt usor de observat pentru ca lasa intotdeauna urme sub vehicul, insa ele pot fi de mai multe feluri, asa ca e important sa stii sa le distingi.

Daca scurgerea este incolora, aceasta poate fi de la apa de la sistemul de aer conditionat al vehiculului. In cazul in care lichidul are o consistenta vascoasa si usor alunecoasa, atunci poate fi lichidul de frana. O scurgere cu o culoare rosiatica inchisa provine de la uleiul pentru cutia de viteze, iar in cazul in care culoarea lichidului este neagra, te confrunti cu o scurgere de ulei de motor.

Zgomotele

Cand masina ta incepe sa scoata anumite sunete sau zgomote, acesta poate fi un semnal ca lucrurile incep sa mearga prost. Pentru ca nu toate zgomotele sunt la fel si nu toate au aceeasi cauza, e important sa stii sa distingi intre ele.

Un ticait repetat poate indica o problema la cureaua de transmisie, in timp ce un scartait poate fi cauzat de o problema la suspensiile masinii, cauzata de uzura sau lubrifiere insuficienta. Un sunet care se aude cu un pocnit poate fi un semn al unei probleme la motor, fiind adesea cauzat de aprinderi accidentale ale combustibilului atunci cand nu ar trebui sa se intample asta.

Daca auzi o bolboroseala, atunci, cel mai probabil, te confrunti cu o problema la sistemul de racire, cauzata de o infiltrare a aerului, care se amesteca cu apa, lucru ce poate duce la supraincalzirea motorului. In cazul in care auzi un sunet puternic de frecare, atunci cauza poate fi o problema la cutia de viteze, care impiedica functionarea corecta a mecanismelor.

Vibratiile

Exista numeroase cauze ce pot face masina ta sa vibreze puternic atunci cand o conduci, motiv pentru care e important sa-i faci acesteia o inspectie amanuntita, recomandabil intr-un service auto. Vibratiile masinii trebuie mereu tratate cu seriozitate, pentru ca sunt cauzate de multe ori de defectiuni ce pot afecta manevrabilitatea masinii pe sosea, lucru cu un impact direct asupra sigurantei tale. Acestea pot fi provocate de probleme la sistemul de franare, defectiuni ale motorului, precum si de o calibrare incorecta sau de o dereglare a rotilor. Toate acestea pot afecta felul in care controlezi masina pe drum, motiv pentru care nu ar trebui sa eziti sa duci masina in service ori de cat ori sesizezi ca aceasta incepe sa vibreze.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri