Vanzarile de automobile noi in Ungaria ar putea sa scada anul acesta cu 10%, pana la 170.000 de unitati, din cauza masurilor impuse de guvern, care au dus la cresterea preturilor si a cuantumului impozitelor, a spus pentru Reuters, directorul Asociatiei Importatorilor de Automobile din Ungaria.

Anul trecut, in tara vecina s-au vandut 187.842 de masini, in scadere cu 5,6% comparativ cu anul 2005. Gabor Gyozo, directorul Asociatiei Importatorilor de Automobile din Ungaria, asteapta in acest an o scadere mai accentuata a vanzarilor de masini, scaderea vu 10% ar duce piata ungara la 170.000 de unitati anul acesta.

"Oamenii pur si simplu nu au bani", a explicat Gyozo pentru Reuters, adaugand ca "austeritatea guvernului va frana cererea de masini noi, deoarece oamenii, fie nu au bani, fie, daca au, incep sa fie tot mai grijulii cu cheltuielile si incearca sa economiseasca, anticipand ca standardele de viata se vor inrautati"

Anul trecut, guvernul a ridicat preturile si cunatumul impozitelor pentru a-si mai reduce cheltuielile si deficitul bugetar care a ajuns la 10% din produsul intern brut, unul dintre cele mai mari deficite bugetare din randul tarilor UE.

Pentru acest an se estimeaza ca masurile restrictive ale guvernului de la Budapesta vor reduce consumul casnic in medie cu 0,7%, iar scaderea pietei auto este unul dintre primii indicatori care dovedesc ca masurile guvernului afecteaza in general consumul, mai scrie Reuters.

Piata auto a inregistrat in ultimii ani scaderi in toate tarile central - europene care au intrat in UE acum trei ani. Daca inainte de acest moment pietele din Ungaria, Polonia si Cehia aveau cresteri anuale de doua cifre, integrarea a adus o stabilizare, care s-a manifestat prin cresteri sau scaderi mai mici de 10% cu exceptia Poloniei unde patrunderea masinilor vechi a adus diminuari ceva mai substantiale.

Daca in Ungaria piata auto a scazut cu 5,6% anul trecut, comparativ cu 2005, in Cehia a scazut cu 2,7%, in Polonia a crescut cu 1,5%, iar in Slovacia a avansat cu 3,8%.

In Romania, piata auto a crescut in 2006 cu aproximativ 15%, iar pentru anul viitor, Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) estimeaza o crestere de 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri