Daca ai o experienta vasta in zona de logistica si transporturi si ai decis ca este momentul sa iti faci propria afacere, sunt cateva idei de business pe care poti sa le iei in considerare, in functie de locul unde vrei sa iti desfasori afacerea, de resursele pe care le ai si de spiritul tau antreprenorial.

Iata cateva dintre variante si ce presupune fiecare dintre acestea, daca alegi sa ai o afacere in transporturi:

Transport cu taxiuri

Chiar daca bugetul de care dispui nu este unul care sa iti permita sa cumperi masini si sa platesti angajati foarte multi, exista mereu varianta leasingului auto sau aceea in care oamenii vin cu masinile lor, tu te ocupi de licenta de transport si de autorizatiile necesare iar ei platesc o suma fixa in fiecare saptamana sau luna, conform unui contract.

Ca sa te asiguri ca ideea unei astfel de afaceri este una inspirata, verifica firmele din zona in care vrei sa iti deschizi businessul, vezi ce cifre de afaceri au, daca au avut probleme, ce fel de probleme si ia in calcul si acest aspect, pentru ca atunci cand intelegi care iti este competitia si cu ce probleme s-a confruntat ai sanse mai mari sa nu repeti greselile pe care le-au facut altii.

Transport marfa

Aici ai mai multe situatii si mai multe zone in care poti merge. Fie ca transporti marfa neperisabila, iti faci firma de mutari, transporti alimente sau medicamente, trebuie sa vezi exact care sunt conditiile in care le poti face pe oricare dintre acestea.

Lucrurile ar trebui sa fie mult mai simple daca iti faci o firma care se ocupa de mutari. Unul-doua camioane de capacitate mare, cativa angajati care sa incarce si sa descarce mobilierul si o autorizatie pentru o astfel de activitate ar fi singurele lucruri absolut necesare
in acest caz.

Lucrurile se schimba putin daca trasporti alimente perisabile sau medicamente, pentru ca masinile tale ar trebui sa indeplineasca anumite conditii, pentru a asigura temperatura optima de transport, spre exemplu, deci este mult mai probabil ca investitia intiala sa fie mult mai mare.

Transport calatori cu microbuze sau autobuze

Si aici situatia e mai complicata, nu doar pentru ca valoarea investitiei va fi mai mare decat in cazurile mentionate anterior, ci si pentru ca autorizatiile in cazul transportului de calatori sunt mai greu de obtinut, soferii trebuie sa aiba atestate speciale si mijloacele de transport pe care le folosesti trebuie sa indeplineasca cerinte specifice, sa treaca de inspectii tehnice riguroase si, de multe ori, sa le scoti din uz intr-o perioada mult mai scurta decat in cazul unor vehicule care transporta marfa.

Pe langa toate acestea, sumele pe care le vei plati pentru asigurari sunt destul de mari, deci nu uita sa le incluzi si pe ele in business plan, atunci cand iti faci bugetul.

Servicii rent a car

In acest caz ai nevoie de un parc auto divers, care sa acopere cat mai multe categorii de autovehicule. Un leasing operational te-ar putea ajuta, ca sa nu fii nevoit sa cumperi toate masinile de care ai nevoie, si profitul pe care il faci poate fi reinvestit in extinderea parcului auto.

Mai tine cont si de locul unde vrei sa iti deschizi o astfel de afacere: o zona cu potential turistic este foarte probabil sa fie mult mai profitabila decat un orasel de provincie cu doar cateva mii de locuitori.

Servicii de shuttle

Daca in orasul in care vrei sa iti incepi un astfel de business exista un aeroport si multe hoteluri, incearca sa vezi daca poti acoperi un astfel de serviciu. Incheie contracte cu mai multe unitati de cazare si du-le si adu-le oaspetii de la aeroport. Ai nevoie de cateva masini bine intretinute, care sa ofere tot confortul necesar si de autovehicule care sa poata transporta ceva mai multi calatori in acelasi timp. In functie de numarul de masini pe care le ai poti stabili si cati clienti poti avea intr-o luna.

O afacere in domeniul transporturilor presupune o investitie destul de mare si foarte multe autorizatii, dar, daca ti-ai propus sa mergi in directia asta si propfiturile pot fi pe masura.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri