Specialistii spun ca masinile electrice spre deosebire de cele cu motoare termice raspandesc particule de praf mai mari si mai nocive, produse de pneuri si frane, scrie brusselstimes.com.

„Masinile electrice produc un praf mai putin fin decat masinile moderne pe benzina. Emisiile de esapament pentru masinile electrice sunt zero, dar datorita greutatii lor, exista mai multa uzura la frane, anvelope si suprafata drumului. Diferenta cu masinile diesel este si mai mica, deoarece masinile diesel moderne emit mai putin praf," a declarat Bruno Van Zeebroeck, cercetator al centrului de cercetare Transporturi si mobilitate din Leuven.

Cercetarile au aratat ca vehiculele electrice provoaca intr-adevar o uzura suplimentara datorita greutatii lor. Inginerii spun ca suprafata drumului se uzeaza mult mai repede din cauza vehiculele electrice, in comparatie cu masinile cu motor cu combustie interna.

Datorita greutatii bateriei, masinile electrice cantaresc mai mult decat masinile obisnuite. Din cauza acestei greutati mai mari, nu numai pneurile se uzeaza mai repede, ci si asfaltul. Potrivit expertilor de la Universitatea Tehnologica Delft, stratul superior al asfaltului este posibil sa se uzeze mai rapid, pentru ca masinile electrice au o putere mai mare de accelerare.

„Asfaltul este un material extraordinar. Cu cat accelerezi mai repede, cu atat devine mai greu si apare o presiune”, a explicat Sandra Erkens, profesoara de inginerie civila aplicata la TU Delft.

Citeste si:
Cinci modele electrificate Peugeot vor ajunge in Romania anul acesta
Cinci modele electrificate...

„Stim ca in momentele de accelerare, franare si directie are loc o uzura suplimentara. Asta se observa pe benzile de intrare si de iesire de pe autostrazi si in apropiere de camerele de viteza, unde oamenii incetinesc. Nu este clar daca vorbim despre procente sau miimi de procente”, a adaugat Erkens.

Masinile electrice sunt mai poluante decat cele cu motor diesel din cauza procesului de fabricare, dar si din cauza faptului ca energia electrica este generata intr-un mod poluant.

Sursa foto: Scharfsinn / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Masini electrice, hibride si tehnologii noi, la Frankfurt 2013