Decontarea directa intre asiguratorii RCA in cazul avarierii vehiculelor se va face in termen de 45 de zile de la data reparatiei intr-o unitate autorizata, sub sanctiunea returnarii sumei acordate, prevede un proiect de lege depus la Parlament.

Propunerea legislativa prevede modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si a fost initiata de Scarlat Iriza - senator independent, Radu Babus - deputat PSD, Marius-Gheorghe Surgent - deputat ALDE; George-Gabriel Visan - deputat PSD si Mihai Weber - deputat PSD, scrie Agerpres.

Proiectul prevede ca "procedura de decontare directa se stabileste prin reglementari ale ASF care trebuie sa prevada, sub sanctiunea returnarii sumei acordate cu titlu de decontare directa, obligativitatea prezentarii decontului in termen de maxim 45 de zile de la data reparatiei vehiculului intr-o unitate autorizata".

Textul de lege in vigoare prevede doar ca ASF stabileste procedura de decontare directa.

Initiatorii au explicat, in expunerea de motive, ca textul de lege actual permite decontarea directa in cazul avarierii vehiculelor, "aspect pozitiv care vine indubitabil in sprijinul beneficiarului asigurarii, asigurand posibilitatea persoanei de a repara repede si la unitatea aleasa vehiculul", insa "aspectul negativ al acestei prevederi consta in aceea ca, in mod concret, reparatia vehiculului avariat se realizeaza in foarte multe cazuri in unitati neautorizate, de catre persoane nespecializate si in conditii improprii".

Acestia sustin ca, in prezent, "beneficiarul despagubirii directe primeste suma alocata de catre societatea de asigurare si, din acel moment, nu mai exista un control asupra modului in care acesta utilizeaza in mod real suma primita". "Or, pe de o parte, domeniul caruia poate sa ii apartina avaria poate fi foarte variat, iar pe de alta parte avariile aparute pot fi de natura sa afecteze in mod grav siguranta rutiera", au mentionat initiatorii proiectului.

Ei au mai aratat ca "o avarie la sistemul de franare, la sistemul de directie sau un alt tip de avarie la componente sau sisteme esentiale de a caror reparatie corespunzatoare depinde direct buna functionare a vehiculului si implicit repunerea sa in circulatie in conditii de siguranta trebuie realizata de catre o persoana autorizata, care astfel prezinta garantii atat cu privire la competenta sa, cat si cu privire la posibilitatea angajarii raspunderii sale".

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri