Semnele de incepator pozitionate corect pe parbrizul masinii ar trebui sa fie prima regula din legislatia rutiera aplicata de un sofer incepator. Acestea trebuie folosite timp de 1 an de la data obtinerii permisului auto.

Conform legislatiei rutiere Art. 149 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002, semnele de incepator / bulinele galbene se aplica pe parbriz in partea dreapta jos, iar pe luneta in partea stanga jos.

Ce prevede legislatia din Romania

„ (1)Conducatorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obtinerii permisului de conducere are obligatia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm, dupa cum urmeaza:

a) la motocicleta, in partea din spate langa numarul de inmatriculare;

b) la autovehicul, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos;

c) la autovehiculul care nu este prevazut cu luneta, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe caroserie in partea din spate stanga sus;

d) la tramvai, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus;

e) la autovehiculul care tracteaza o remorca, pe parbrizul autovehiculului in partea din dreapta jos si pe caroseria remorcii in partea din spate stanga sus.

(2) Conducatorului de vehicul prevazut la alin. (1) ii este interzis:

a) sa conduca autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase;

b) sa conduca vehicule destinate testarii sau cele pentru probe;

c) sa conduca vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv in regim de taxi“.

De retinut: soferii incepatori sunt obligati sa conduca, in primul an, cu o viteza mai mica de 20 de km/h fata de limita prevazuta pe portiunea respectiva de drum, exceptie fac localitatile.

Limitele maxime de viteza stabilite pentru circularea in afara localitatilor cu un autoturism sunt: pe autostrazi 110 km/h, pe drumurile expres sau pe cele nationale europene 80 km/h, pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.

Ce amenzi prevede legea

Soferii incepatori risca o amenda cuprinsa intre 290 lei si 435 lei, daca nu amplaseaza corect semnele de incepatori.

Sursa foto: By Jovica Varga / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri