2006 a fost cel mai slab an din istoria de 103 ani a constructorului auto american Ford, cifrele raportate fiind chiar mai dezastruoase decat recordul de pierdere al GM, de peste zece miliarde de dolari, inregistrat in 2005

Ford Motor Co, al treilea constructor mondial de automobile, a raportat cea mai mare pierdere anuala din istorie: 12,7 miliarde de dolari, comparativ cu precedentul record negativ de 7,39 miliarde de dolari inegistrat in 1992.

Constructorul american a incheiat al patrulea trimestru din 2006 cu o pierdere financiara de 5,8 miliarde de dolari, comparativ cu pierderea de 74 milioane de dolari inregistrata in perioada similara din 2005.

Rezultatele slabe din trimestrul patru al anului trecut au fost influentate de platile compensatorii pe care compania le-a oferit angajatilor sai pentru pensionare anticipata. Planul de restructurare al Ford prevede inchiderea a 16 fabrici si concedierea a 45.000 de angajati, platile compensatorii ridicandu-se in trimestrul patru la 3,7 miliarde de dolari, potrivit presei internationale.

Veniturile companiei in ultimele trei luni din 2006 s-au ridicat la 40,3 miliarde de dolari, in scadere comparativ cu 46,3 miliarde de dolari venituri inregistrate in perioada similara a anului 2005. Vanzarile companiei pe piata nord-americana, principala piata a Ford, au fost puternic afectate, fiind mai mici cu 8% in 2006 comparativ cu anul precedent.

Ford a anuntat in toamna anului trecut contractarea unui imprumut de 18 miliarde de dolari, care urmeaza a fi folosit pentru punerea in aplicare a planului de restructurare. Potrivit acestui plan, Ford urmeaza sa isi inchida mai multe unitati de productie din SUA si sa se concentreze pe conceperea unor modele de masini care sa satisfaca cerintele actuale de pe piata in materie de consum si design. Pana in acest moment, 38.000 de angajati ai Ford din SUA au acceptat platile compensatorii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
CORONAVIRUS Șoferii pot ieși din casă pentru efectuarea ITP
Setari Cookie-uri