Prima companie din Romania cu capital integral romanesc in domeniul automotive, specializata in productia de volane imbracate in piele, a inaugurat vineri o fabrica pe 7.000 de metri patrati, construita cu fonduri europene in Parcul Industrial Eurobusiness II, din Oradea.

"Vreau sa multumesc domnului primar Bolojan pentru straduinta sa si a colegilor sai de a amenaja aceste parcuri industriale in oras, in care ne-au oferit absolut toate conditiile pentru a ne desfasura activitatea. Nu putem sa reprosam nimic. Multumim si Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest pentru promptitudinea cu care ne-au ajutat in proiectul european", a spus directorul firmei, Valeriu Trip, potrivit Agerpres.

Potrivit antreprenorului Valeriu Trip, exact la aniversarea a 25 de ani de activitate neintrerupta, noua fabrica a societatii Valtryp a fost inaugurata in prezenta unui mare numar de oficialitati, delegati ai companiilor auto pentru care lucreaza, angajati si prieteni. Aici se vor oferi de patru ori mai multe locuri de munca, crescand de la cei 140 de angajati la o capacitate de aproape 600 de persoane, care vor produce in jur de 3.000 - 3.500 de volane pe zi.

Recrutarea de personal a inceput deja, din om in om, prin angajatii actuali care sunt "ca o mare familie", potrivit directorului, la vechiul sediu fiind demarata scolarizarea timp de doua luni de catre specialistii din domeniu.

Conducerea fabricii a aflat de la directorul AJOFM despre iminenta inchidere a unei fabrici de pantofi in orasul bihorean Alesd, cu desfiintarea celor aproape 460 de locuri de munca. Pentru a veni in sprijinul lor, Valeriu Trip s-a deplasat miercuri in acest oras pentru a le propune oamenilor un loc de munca stabil. Ca urmare a acestui demers, in jur de 280 dintre ei s-au inscris pentru viitorul job in Oradea, avand din start transportul asigurat de firma. "Va preiau pe toti!, le-am spus. As fi vrut sa nu va preiau, dar situatia este de asa natura. Si s-au inscris 280 de persoane pe tabel. Acum sa vedem cati vor si veni," a afirmat Trip.

Pentru noua unitate de productie, firma a reusit sa angajeze un tanar bihorean jurist cu studii in Anglia, care a primit salariu mult mai bun decat in Regat "numai ca sa ramana acasa". La fel a fost angajata si o absolventa de Filologie, oradeanca, pentru secretariat, relatia cu presa etc. "As dori ca toti antreprenorii ca mine sa angajeze cel putin un tanar absolvent de facultate. Asa tinerii nostri nu s-ar mai duce in strainatate", a spus Valeriu Trip.

Festivitatea de inaugurare a fabricii a inceput cu o slujba de sfintire oficiata de noua preoti, in prezenta episcopului ortodox Sofronie Drincec, urmata de taierea panglicii tricolore, binecuvantarea spatiilor de birouri si de lucru de la parter si etaj, prezentarea acestui obiectiv si scurte discursuri ale invitatilor: primarul Ilie Bolojan, Ioan Mintas, prim vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ioan Micula, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bihor si vicepresedintele CJ Bihor Ioan Mang.

Ca amintire a acestei zile, multi oaspeti au primit plachete aniversare. La final, spre surprinderea directorului, angajatii i-au oferit o placheta la cei 25 de ani de activitate neintrerupta a fabricii. Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a subliniat ca prezenta sa este "un semn de respect pentru oamenii care lucreaza in aceasta companie, deoarece nu o primarie schimba un oras, ci firmele si oamenii lor sunt cei care modifica acea comunitate".

"Prin urmare, cand avem antreprenori, tara se dezvolta. Orasul nostru sta pe umerii dvs., ai investitorilor. Probabil ca, din 50 de volane, unul dintre ele este facut cadou orasului Oradea. Pentru ca fiecare companie plateste impozitele pe salarii pentru angajati si 60% din acest impozit pe salariu este venit direct la bugetul orasului Oradea. Deci peste 40 de milioane de euro incasam in fiecare an din impozitele pe salarii ale oamenilor care lucreaza in Oradea. Daca avem companii puternice, multi angajati si salarii mari, astfel se dezvolta si orasul, practic, noi depindem de oamenii care investesc", a spus primarul Bolojan.

Debutul fabricii este legat de data de 18 octombrie 1994, cand au avut loc primele discutii cu firma Petri, actuala Takata, iar dupa nici trei luni, obtin primele contracte, dupa ce au efectuat o transa de volane apreciate foarte bine. Primul export de volane imbracate in piele l-au efectuat in ianuarie 1995. Locul de productie a fost, initial, propria casa. Au inchiriat apoi un spatiu pe strada Sovata din Oradea, unde reuseau sa realizeze 300 de volane pe zi. Solicitarile si comenzile au devenit din ce in ce mai mari, motiv pentru care, in anul 2000, au achizitionat un spatiu nou, mai mare, pe strada Constantin Tanase, unde produc 1400-1500 de volane pe zi.

"De cate ori plecam in strainatate si vedeam fabricile acelea frumoase ale lor, ma intrebam: Oare cand voi putea face si eu asa ceva in tara mea? Doamne, ma rugam, ajuta-ma sa pot face in tara mea o fabrica la fel de buna ca a lor, daca nu chiar si mai buna", a povestit, cu emotie, directorul.

Oportunitatea a aparut o data cu infiintarea Parcului Industrial Eurobusiness II din Oradea, unde, in iulie 2013, firma a semnat un contract de concesionare a 7000 de metri patrati de teren, iar in martie 2017 a semnat contractul pentru accesarea de fonduri europene.

Lucrarile la noua fabrica au inceput in martie 2018. Constructorul care a castigat licitatia a terminat lucrarile cu sase luni mai devreme, avand termen final martie 2020. Valoarea totala a proiectului este de 11,6 milioane de lei, cofinantarea de la UE este de 3,3 milioane de lei, de la FEDR prin POR 2014-2020..

"Noua capacitate de productie va permite sa realizam 3.000- 3.500 de volane pe zi. Spunem cu mandrie ca derulam contracte cu cele mai mari firme din domeniul automotive din lume, volane si accesorii auto, Takata Joyston - pentru care lucram de 25 de ani fara intrerupere, Autoliv Franta - care si-au deschis sediu in tara noastra la Sf. Gheorghe, in colaborare de 12 ani si Toyota, pentru care lucram de noua ani. Bucuria noastra este ca noi suntem prima firma din Romania cu capital 100% romanesc din domeniu automotive, specializarea imbracarea volanelor in piele si lemn-piele si a altor accesorii - schimbatoare de viteza, burdufuri, manere etc", a spus Valeriu Trip.

Printre firmele de autoturisme de pe piata internationala carora le confectioneaza volane de mai multe tipuri sunt Jaguar, Mercedes, Porsche, Audi,Wolkswagen, Lancia, Fiat, Ford, Honda, Toyota, Volvo. "Cu multa sinceritate si bucurie va spun ca zilele trecute am facut primul export, cu 70 de volane, pentru noul Porsche care va aparea in 3 ianuarie 2020", a subliniat antreprenorul.

In viitorul apropiat, copiii angajatilor vor beneficia de o gradinita, care urmeaza sa functioneze in apropierea noii fabrici, astfel incat programele de lucru ale parintilor sa se sincronizeze cu cele ale micutilor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri