Achizitionarea unui automobil second hand este un lucru in principiu simplu, cu conditia sa tii seama de cateva aspecte ce te vor ajuta sa eviti niste greseli considerate deja clasice.

Fixarea unui buget

Inainte de a incepe sa cauti o masina pe site-urile specializate, cel mai bine este sa iti stabilesti bugetul de care vei dispune pentru acest proiect. Acest lucru te va ajuta sa economisesti timp, evitand din start masinile care sunt prea scumpe sau, dimpotriva, prea ieftine pentru criteriile tale. De asemenea, trebuie sa te gandesti la modul in care vei achita acest automobil, respectiv daca il vei plati cash sau vei apela la un imprumut bancar, ori poate trebuie sa completezi suma pe care o ai deja cu ajutorul unui prieten.

Evaluarea nevoilor

Atunci cand te decizi sa cumperi un automobil si stii deja ca vrei sa iei unul la mana a doua, trebuie sa stabilesti ce model iti va fi util. Un Audi second hand diesel, un Opel Corsa pe benzina sau un Citroen DS 5 Hybrid au putine lucruri in comun. De asemenea, trebuie sa te hotarasti daca ai nevoie de o masina de cinci sau de sapte locuri. Va fi o masina pentru o familie numeroasa sau una pe care o vei folosi doar tu pentru a te deplasa zilnic la serviciu? Daca iti pasa mai mult de mediu, vrei sa faci astfel incat sa reduci amprenta de carbon, optand pentru un vehicul electric sau hibrid?

Pretul de piata

Este un aspect foarte important pe care trebuie sa il iei in considerare, motiv pentru care trebuie sa iti aloci timp pentru a studia si compara online preturile diferitelor modele care te intereseaza. Acest lucru iti va permite ulterior sa poti negocia pretul corect cu proprietarul masinii respective.

Verifica elementele cheie ale masinii

Starea generala a automobilului trebuie inspectata amanuntit si nu doar aruncand un ochi la partile tehnice. Nu trebuie sa iti scape nicio defectiune, iar toate echipamentele trebuie sa functioneze perfect. Acest lucru este valabil atat pentru interiorul, cat si pentru exteriorul masinii. Totodata, trebuie sa te asiguri ca acel automobil nu a fost implicat intr-un accident grav.

Testeaza automobilul

Oricine ar fi proprietarul masinii, fie el o persoana privata, fie un dealer de automobile rulate, sa stii ca ai dreptul de a o testa inainte de a cumpara. Astfel, iti vei da seama inclusiv daca este o masina care ti se potriveste.

De asemenea, in timp ce o testezi, fii atent ca vehiculul sa functioneze fara vreun zgomot suspect provenind de la motor sau alte componente, ca ambreiajul sa nu prezinte urme de uzura, ca vitezele sa poata fi schimbate cu usurinta, si ca emisiile de gaze de esapament sa fie la un nivel normal. Daca e cazul, nu strica sa iei un prieten mai priceput cu tine.

Pune intrebari

Care este kilometrajul masinii, pentru ce a fost utilizata, a fost implicata in vreun accident sau a suferit reparatii majore, cand a fost efectuata inspectia tehnica periodica, ce vechime are, care este motivul pentru care este pusa in vanzare, este pretul negociabil etc. Acestea sunt printre cele mai importante intrebari pe care e bine sa le adresezi proprietarului.

Demersurile administrative

Asigura-te ca ai toate documentele necesare pentru a efectua tranzactia, de la contractul de vanzare-cumparare, la cartea de identificare a masinii, certificatul de inmatriculare si toate celelalte.

Fii constient ca nu este o masina noua

Masina de ocazie este una care a fost utilizata mai mult sau mai putin. Problemele tehnice si defectiunile pot aparea destul de curand dupa ce ai achizitionat-o, ceea ce genereaza noi costuri legate de reparatii. In plus, este foarte dificil sa obtii cu adevarat o garantie a starii reale a vehiculului, cu exceptia cazului in care apelezi la un profesionist pentru o evaluare, potrivit spoticar.fr.

Nu te grabi

Masina nu este o investitie financiara, este o cheltuiala in plus pe termen lung. Chiar daca ti se pare ca ai gasit masina visurilor tale, nu te grabi, ia-ti putin timp de gandire sa analizezi bine oferta si sa faci comparatii. Daca si dupa cateva zile esti decis sa o cumperi, inseamna ca, din punctul tau de vedere, ai luat o decizie corecta.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri